Es busquen 500 voluntaris per cuidar els boscos catalans

El Projecte Boscos de Muntanya busca mig miler de voluntaris que vulguin fer estades al bosc per portar-hi a terme accions de manteniment i preservació de l’entorn natural. L’entitat fa 12 anys que treballa per conscienciar la població sobre la importància de cuidar els boscos i per implicar la societat civil en l’acció directa a la muntanya. “Vivim envoltats de boscos, són el nostre ecosistema i els hem de cuidar. Nosaltres els necessitem a ells, no ells a nosaltres”, afirma el fundador i director de l’entitat, Andreu González.

Amb aquest objectiu, l’associació organitza estades a bosc d’una setmana per a adults de totes les edats i perfils. “Volem transmetre a la societat que cal actuar urgentment per conservar els nostres boscos i paisatges”, explica González, que té una llarga experiència internacional en la cura del patrimoni natural.

En concret, les estades estan destinades a tres línies principals d’actuació: el manteniment del paisatge, clau per a la prevenció d’incendis forestals; tasques de bioenginyeria sostenible i de km 0 per fomentar l’ús de fusta local; i la tala d’arbres per millorar els boscos i l’hàbitat d’espècies en perill d’extinció com el gall fer.

En total s’han previst 15 estades que tindran lloc entre juliol i setembre al Massís de l’Orri i Ginestarre (ambdós al Pallars Sobirà) i Espinavell (Ripollès), i no es requereixen coneixements previs, només entusiasme i esperit de cooperació. En aquesta edició, el Projecte Boscos de Muntanya busca arribar al mig miler de voluntaris per continuar desenvolupant el pla d’actuació forestal.

A més, l’entitat també ha obert una nova línia de treball destinada a estudiants. Amb la col·laboració d’educadors i experts en la natura, el programa Projecte Boscos de Muntanya per a Joves ofereix estades formatives a bosc per despertar i reforçar entre les noves generacions el valor de la conservació i el respecte pels boscos.  Hi participen més de 100 joves d’instituts de secundària dels Pirineus catalans i de cicles formatius de grau mitjà, alumnes d’escoles forestals i també esplais, escoltes i associacions de lleure, entre d’altres. En total, són quatre estades entre abril i juliol a les Valls d’Àneu i al Massís de l’Orri (Pallars Sobirà).

Dues terceres parts de superfície forestal
Tal i com recorden des del Projecte Boscos de Muntanya, dues terceres parts del territori català estan recobertes de boscos: feia mil anys que Catalunya no tenia tanta superfície forestal. La preservació d’aquest ecosistema és imprescindible per al desenvolupament de la societat, sense oblidar la diversitat de fauna i flora i l’equilibri entre activitat econòmica i lleure. – J.V.

Recupera l’entrevista amb Andreu Gonzàlez, el director del Projecte Boscos de Muntanya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *