Enrique Lynch: “Avui hi ha un retrocés de la filosofia tradicional”

Enrique Lynch
Enrique Lynch

S’acaba d’estrenar la segona temporada de Merlí a TV3, una sèrie que ha portat la filosofia al prime time de la televisió. A part de la petita pantalla, els darrers anys, la presència de la filosofia també ha augmentat en altres àmbits: festivals, llibres, revistes.. Però quin tipus de filosofia triomfa actualment?

Enrique Lynch, filòsof, escriptor i professor d’estètica de la Universitat de Barcelona (UB), assegura que actualment “hi ha un gir de la filosofia” perquè ara es veu “com un aprenentatge de la vida quotidiana”, però aquest major interès per la disciplina no s’aprecia “des del punt de vista acadèmic”.

De fet, el professor afirma que actualment “hi ha un retrocés de la filosofia tradicional” perquè “es qualifiquen de filosòfiques activitats que en realitat són una guia espiritual”. Una confusió entre filosofia, espiritualitat i autoajuda, que té lloc perquè “avui els individus estan molt perduts”, segons el director del Departament d’Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura de la UB.

Lynch lamenta que la civilització científico-tècnica actual hagi desplaçat la necessitat de fer-se grans preguntes, quan precisament un dels trets principals que caracteritza el filòsof és aquest, però no respondre-les. Una funció que ha identificat a la filosofia des del seu naixement ja abans de Crist.

Avui, però, els filòsofs han adquirit unes funcionalitats que abans no tenien: comentaristes d’actualitat, assessors d’entitats i institucions, consultors personals, etc. Això vol dir què el paper social del filòsof ha canviat?

En aquest sentit, Lynch adverteix que “el compromís del filòsof sempre ha de ser de fet” i recorda que “el filòsof mai pot ser un militant de partit, ni respondre de forma immediata els problemes de la seva època”. I insisteix: “si convertim la filosofia en una qüestió política, aquesta perd sentit”. – M.COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *