En marxa la recollida de llet contra la pobresa alimentària

En marxa la recollida solidària de llet per garantir que no hi ha “Cap nen sense bigoti”. Aquest és el nom de la campanya que, des de fa cinc anys, porta a terme el Banc dels Aliments conjuntament amb l’Obra Social La Caixa amb l’objectiu d’abastir famílies en risc d’exclusió social i lluitar contra la pobresa alimentària.

I és que segons dades de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social, un de cada tres menors (28,3 %) es troba en risc de pobresa a Espanya. En total, parlem de 2,2 milions de nens i nenes, dels quals més de 225.000 es beneficien de la tasca dels bancs dels aliments per cobrir les seves necessitats nutricionals.

Actualment, els bancs d’aliments atenen 195.706 persones a Catalunya —35.200 de les quals són nens i nenes d’entre 1 i 16 anys— que tenen dificultats per accedir regularment al consum d’aliments bàsics, com la llet, per a una dieta equilibrada.

Els bancs d’aliments han de duplicar les provisions de llet per abastir totes les persones que hi acudeixen cada dia. El 2018, a Catalunya només es va aconseguir el 50 % de la llet necessària, davant del 52 % del 2017. Aquest descens del 2 % respon a una disminució de les donacions registrades pel Banc dels Aliments, malgrat la persistència de la pobresa alimentària.

473.000 litres a Catalunya

En la darrera campanya «Cap nen sense bigoti» es va assolir el rècord històric d’1,5 milions de litres de llet recollits a tot l’Estat, que és l’aportació anual de làctics més gran als bancs dels aliments. Gràcies a aquesta quantitat, 30.000 famílies, l’equivalent a 120.000 persones en risc de vulnerabilitat social, van poder accedir a aquest aliment durant tres mesos. A Catalunya es van recollir 473.000 litres, cosa que també va suposar una fita, que van abastir 35.382 nens i nenes.

L’any passat, els bancs dels aliments de Catalunya van distribuir 4,6 milions de litres de productes làctics (incloent-hi llet, iogurts i natilles, excepte formatges), però es considera una xifra insuficient. Des del Banc dels Aliments consideren que cal aconseguir-ne el doble per assolir l’objectiu mínim recomanat pels experts d’un litre per persona i per setmana i per això s’han marcat com a objectiu mínim garantir 3 litres de llet al mes per persona.

Les donacions es poden fer a través de les oficines de CaixaBank fins al 14 de juny. A partir d’aquesta data, es podran continuar fent donacions a través de canals electrònics com CaixaBankNow, CaixaMòbil o l’enviament de SMS amb la paraula «LLET» al 38014. També es podran fer aportacions a www.granrecollidadellet.cat. «Cap nen sense bigoti» se suma a la campanya «La fam no fa vacances», promoguda pel Banc dels Aliments.

Totes les persones que facin donacions a la campanya en línia es podran descarregar el conte que l’escriptora Elvira Sastre i l’il·lustrador Òscar Llorens han creat per explicar com afecta la manca de llet els nens i nenes, i com, amb la solidaritat de tots, podem superar aquesta carència. Així mateix, a les persones que facin donacions a les oficines de CaixaBank se’ls donarà en mà el conte Tots contra el buit, amb el qual la il·lustradora Lyona va ser pionera l’any passat a l’hora de tractar el tema de la deficiència de llet per primera vegada per conscienciar un públic infantil. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *