‘En bici sense edat’ pedala contra la soledat no desitjada

“La soledat és inherent a l’existència humana i un enigma al voltant del qual cal anar a poc a poc construint respostes”. Així ho defineix l’Observatori de la Soledat, nascut l’any 2017 de la mà d’Amics de la gent gran, una fundació que té per objectiu lluitar contra la soledat no desitjada.

Per altra banda, ”la longevitat és una característica de les societats del segle XXI”. Les tendències són rotundes i l’envelliment poblacional no es detindrà. Segons l’Institut Nacional d’Estadístiques, l’any 2068 s’estima que hi poden haver més de 14 milions de persones grans a Espanya, un 29,4% del total de la població espanyola. Ara bé, al mateix temps, les persones grans estan en un alt risc d’aïllament, ja sigui pels efectes de la pandèmia, la soledat o la bretxa digital.

En aquest context, l’organització En bici sense edat és un exemple d’iniciativa positiva per lluitar contra aquesta soledat no desitjada. Sota el lema de “sentint el vent a la cara”, aquesta entitat aposta “per millorar la qualitat de vida de la salut de les persones grans i amb diversitat funcional”, segons explica Carles Sánchez, voluntari i coordinador de l’entitat a Sant Just Desvern.

Mitjançant tricicles segurs i elèctrics conduïts per voluntaris, “portem a pedalar a les persones grans i amb diversitat funcional perquè socialitzin entre elles i amb nosaltres mentre ens narren històries”. D’aquesta manera, Sánchez assegura que “l’important no és el camí, sinó que les persones grans tornin a establir relacions amb les ciutats“, trencar l’aïllament i afavorir el diàleg intergeneracional.

Aquesta iniciativa s’integra dins de l’organització internacionalIn cycle without age, nascuda l’any 2012 a Dinamarca i amb qui comparteix els valors de solidaritat, generositat, respecte i sostenibilitat. De fet, aquesta ja es troba arreu del món: des de Mali fins als Estats Units, passant per Europa i diverses ciutats d’Austràlia. 

En el cas de Catalunya, Mataró i Sant Cugat han estat les últimes ciutats que ja s’han sumat a aquest projecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *