Els valors de ‘Valors’

Nascut el desembre del 2003 amb l’aparició de la revista, el projecte Valors en la seva versió escrita arriba al número 200 amb aquest número que teniu a les mans i després de dinou anys de feina. Durant tot aquest temps, però, la iniciativa promoguda per l’Associació Cultural Valors s’ha ramificat en altres iniciatives, tan mediàtiques com presencials, que repassem tot seguit a partir de conceptes claus que defineixen Valors.

Compromís. Durant gairebé vint anys el compromís ha estat el principal valor que ha permès que aquesta iniciativa seguís existint. El compromís d’un grup de persones (anunciants, voluntaris, escriptors, experts…) que han cregut amb un projecte mensual, cosa que demana màxim rigor i constància, per fer possible el petit miracle que la revista arribi cada primera setmana de mes i de forma puntual al quiosc. 

Col·laboració. Durant quasi vint anys Valors ha fet xarxa amb les principals entitats del país que treballen en el camp dels valors: la Fundació Espavila que impulsa la cultura de l’esforç des de Granollers, la Fundació Carulla que ha treballat de forma genèrica la qüestió dels valors junt amb la Càtedra de Lideratges d’ESADE, l’Espai Barbany, el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats…

Divulgació. Des d’un primer moment, l’objectiu de Valors sempre ha estat apropar la reflexió filosòfica i ètica a la ciutadania, amb un llenguatge assequible, i en cap cas ser una revista acadèmica. Per a possibilitar-ho, però, des d’un bon principi s’ha comptat amb el suport de grans experts i professors del país en el camp de l’ètica. Formen part del consell assessor de la revista referents del pensament i la reflexió de casa nostra com Francesc Torralba, Begoña Román, Àngel Puyol, Àngel Castiñeira i Maria Rosa Buxarrais.

Filosofia. Tot i que inicialment el marc mental de la revista era estrictament l’ètica i els valors –però no des d’una perspectiva acadèmica–, en els darrers temps, Valors ha fet una obertura al camp de la filosofia quotidiana. Així, des de la darrera renovació de la revista, a partir del número 166 (gener, 2019), sota la capçalera hi apareix la llegenda ‘filosofia de l’actualitat’, que prova d’explicitar la voluntat de reflexionar sobre el que passa al món a través del camp de la filosofia. També en aquest sentit, des d’aquesta nova maqueta el titular de portada sempre es planteja en forma de pregunta, en una mostra d’aquesta concepció plenament filosòfica que el producte va agafant.

Globalisme local. Valors va néixer i té la seu a Mataró. Sense oblidar aquests orígens, l’àmbit actual de la publicació és nacional, amb subscriptors i col·laboradors de tot Catalunya. Tractem temes nacionals, europeus i, fins i tot, internacionals. Sempre, però, des de l’òptica dels valors.

Intergeneracional i plural. Des d’un bon principi, Valors es va posar com a objectiu en si mateix esdevenir un projecte on hi tinguessin cabuda persones de diferents edats i formes de pensar, persones que s’han trobat a les pàgines d’una revista amb la voluntat de dialogar i arribar a punts de trobada i que ajudin a construir consensos i a teixir la nostra societat.

Independència. Malgrat l’estranyesa que manifestaven els primers anys moltes de les persones que coneixien aquest projecte, la revista Valors i la resta de productes comunicatius els edita l’Associació Cultural Valors, una entitat cultural sense afany de lucre amb seu a la capital del Maresme. Valors no té cap relació orgànica estable amb cap institució ni local ni catalana ni internacional, cosa que ha garantit l’absoluta independència del projecte respecte els temes a tractar i l’enfocament que se’ls dona, amb una vessant crítica i desacomplexada. 

Llengua. Des dels seus inicis, la revista Valors –i la resta de productes comunicatius que edita l’associació– es produeix exclusivament en llengua catalana i ho fem des de l’absoluta normalitat, malgrat saber que el mercat de persones interessades en una publicació com aquesta i que s’expressen en llengua catalana és clarament minoritari. Des de l’inici de la seva marxa, Valors forma part de l’APPEC, l’Associació de Publicacions Periòdiques en català, entitat des de la qual es lluita per ampliar la difusió i el reconeixement de les publicacions editades des de Catalunya. 

Multiplataforma. Valors és molt més que una revista, ja que edita actualment un diari digital valors.org i un programa de ràdio setmanal, Valors a lalça, per a les emissores adherides a La Xarxa de comunicació local, que enguany arriba a la desena temporada, després de dos cursos a Ràdio Estel. El 2010 també va produir una sèrie de televisió, Valors.tv, a través de la xarxa d’emissores Comunicàlia, i el 2013 va editar el llibre Ètica i èxit. Converses amb valors (Editorial Proteus).

Participació. En els 200 números editats fins al moment, al programa de ràdio setmanal (Valors a l’alça), en el diari digital valors.org i en tota la mena d’actes promoguts des de l’entitat, s’ha comptat amb la participació d’almenys un miler de persones, la immensa majoria de les quals ho han fet de forma desinteressada. 

Presencial. Valors és, sobretot, un conjunt de mitjans de comunicació –en format paper, digital i radiofònic–, però, a més, amb la voluntat de generar comunitat, al llarg de tots aquests anys també ha promogut desenes d’activitats presencials tan a Mataró, com a Barcelona, o en altres indrets de Catalunya. Així, del 2008 al 2013 es van dur a terme les Jornades Valors i Compromís i des de fa dues dècades, cada 24 de desembre, convoca l’acte ‘Deu Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal’. A banda, amb el suport de la Diputació de Barcelona, el 2014 va organitzar amb l’Ajuntament de Mataró la campanya anual, Mataró ciutat de valors, que promovia activitats pròpies i alienes basades cada mes en un valor diferent.

Voluntariat. Tot i que en els darrers anys l’associació que edita Valors comença a comptar amb professionals especialitzats en diferents tasques, des de l’inici d’aquest projecte el seu combustible absolutament principal han estat la quarantena de voluntaris que mensualment col·laboren en fer possible que la revista arribi a quioscs i llibreries. I això ha generat una autèntica comunitat de persones al voltant del projecte. De totes maneres, en aquests moments el projecte assaja la professionalització amb la voluntat de remunerar econòmicament una part creixent de les persones que ajuden a coordinar una iniciativa cada cop més àmplia i complexa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *