Un dels trets més característics de la tribu urbana de moda, els hipsters (o també anomenats moderns), és l’obsessió per l’estètica. No hi ha res, ni cap complement que es posin a sobre ni cap acte al que assisteixin, que no estigui cent per cent pensat i estigui d’acord amb les seves pautes de conducta i indumentària.
Malgrat es pot creure que aquest interès per l’aparença és purament superficial no és ben bé així. En els últims anys hi ha hagut un canvi en les tendències tant de disseny, com de fabricació i compra i s’han anat creant espais, botigues i esdeveniments fets i pensats per a ells que, com anirem veient, es caracteritzen per dur implícits uns valors força alineats amb la sostenibilitat.
-Do It Yourself: El “fes-t‘ho tu mateix” s’ha apoderat dels ambients més moderns. Si hi ha quelcom que et pots fer tu mateix de manera artesanal, per què comprar-ho fet? L’estona que dedicaràs a construir-te tu mateix alguna cosa no només t’apoderarà sinó que et permetrà organitzar actes socials on compartir coneixements i contrastar gustos i maneres de treballar els materials. Pels que encara desconeixeu les vostres pròpies habilitats manuals mireu-vos el programa de TV3 Ja t’ho faràs. Segur que acabareu fets uns bons manetes!
–Upcycling: Ja sigui per aparença o per convicció, si d’alguna bandera s’han pogut apoderar els hipsters és la del reciclatge i la reutilització. Roba i mobles vintage, materials antics reconvertits per a altres usos… qualsevol peça antiga o sense ús podrà ser susceptible de ser utilitzada per ells. Aquest fet els dóna autenticitat perquè no hi ha dues peces iguals. Un exemple del que és l’upcycling? Mobiliari per a la llar creat a partir de paper de diari reciclat. Si de la fusta en surt paper, per què no fer el recorregut invers? Aquesta és la idea dels holandesos Newspaper Wood.
–Bicicletes, menjar ecològic i estètica analògica: La consciència ecològica està darrere de tot bon hipster i dels seus complements estrella. El culte a la salut amb dietes raw (crudívora), paleo (emulant el que menjaven els nostres avantpassats) o macrobiòtica (l’origen oriental) combina amb l’ús de la bicicleta
per a desplaçar-se per la ciutat. La innovació en els materials també és marca de la casa i això ho demostren alguns dels últims objectes de culte de la tribu: bicicletes fetes de bambú que permeten una major lleugeresa (fetes al Maresme pels Bamboo Bikes Barcelona) o ulleres de sol a partir de taules d’skate barcelonines reciclades.
Tot plegat fa pensar en l’enginy que havien d’utilitzar els nostres avantpassats en moments d’escassetat per tal de cobrir les seves necessitats. Si bé ara s’han convertit en elements de culte i algú ho pot considerar una frivolitat, millor que les modes apostin per a un major respecte pel nostre planeta, oi? – MARIA MEDINA.