El retorn dels vinils

Dins les moltes tendències de recuperació d’objectes vintage, el cas dels discos de vinil no deixa de ser sorprenent. Podia semblar que eren una cosa del passat que només quatre nostàlgics encara fan servir. Però la realitat demostra que els vinils han ressorgit en força en els darrers anys i, curiosament, també entre les noves generacions.

Els puristes del so sempre han defensat la qualitat dels vinils per davant d’altres formats com els CD i, evidentment, de les gravacions digitals. Per això, malgrat que les plataformes d’streaming permeten accedir a una gran oferta musical, cada vegada són més les persones que opten per buscar les seves obres preferides en disc de vinil i així poder gaudir d’aquesta singular qualitat sonora.

Però hi ha altres motius que expliquen aquesta tendència a l’alça. L’any passat, es van vendre més de quatre milions d’LP només al Regne Unit. L’àlbum del grup Arctic Monkeys Tranquility Base Hotel & Casino va ser el més venut, amb 38.000 còpies, mentre que els discos de música clàssica van vendre 1,3 milions d’exemplars. En els darrers anys han sorgit moltes discogràfiques que només editen en vinil i també botigues que venen aquest tipus de disc.

També els mil·lenials s’han apuntat a la tendència. Segons una enquesta de YouGov, un de cada quatre jove d’entre 18 a 24 anys havia comprat un disc de vinil en el darrer mes. En un món tecnològic format per dades intangibles, poder agafar i gaudir d’un objecte físic i material sembla haver-se convertit en una mena de valor positiu.

També l’acció d’anar a la botiga de discos, remenar i descobrir tresors ocults entre centenars de portades es converteix en un petit plaer. Els suggeriments que ens ofereix l’algoritme d’Spotify no ens aporten el mateix grau de satisfacció que el d’una petita joia musical desenterrada sota una pila de discos.

A més, per a molts artistes, editar les seves obres en vinil els proporciona una manera de donar-se a conèixer ben diferent dels canals digitals. I un gest tan simple com treure el disc de la funda i posar-lo en el tocadiscs ha adquirit categoria de ritual i proporciona l’ocasió d’aturar-se en el ritme frenètic del nostre món i parar per gaudir del plaer de la música. – JUDITH VIVES.

Aquesta secció compte amb la col·laboració de: 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *