Des de petit sempre he tingut sensibilitat per cuidar l’entorn. Sense anar més lluny, a casa vàrem començar a reciclar perquè jo vaig ser molt insistent (en una època on calia caminar una mica per trobar els contenidors). Ara, si em bec un refresc pel carrer, em sento malament si no llenço la llauna al contenidor groc.
Us pot semblar una estupidesa, però per mi el reciclatge és una manera de millorar la societat, fent un ús responsable dels recursos (finits) del nostre planeta. Parlar de “millorar la societat” pot sonar a una iniciativa gegant, on poc hi podem fer. Però com qualsevol gran projecte, la solució passa per la suma de moltes petites accions.
Vam fundar l’empresa Holaluz a finals del 2010. A l’inici teníem clar que volíem una companyia on la gent se sentís a gust treballant i pogués créixer com a persona, compaginant el millor possible vida privada i professional. També teníem clar que volíem millorar la relació de les persones tant amb la seva companyia elèctrica com amb el sector. I el que era innegociable: només comercialitzaríem energia cent per cent d’origen renovable.
Amb el temps ens n’hem adonat que l’impacte que podem tenir com a empresa per “fer el bé” és molt més gran que l’individual. I amb això no em mal interpreteu, perquè tant clau és el que facin les empreses com el que fem els consumidors.
Com a empresa, perseguir el somni que el món es mogui cent per cent amb energies renovables no sona impossible. És clar que és difícil, i és clar que nosaltres sols no ho aconseguirem. Però sí sabem que podem ser (i de fet ja ho som) un motor que impulsi aquest canvi, i que ja sigui per convicció o per obligació del mercat, estiri la resta del sector.
Els legisladors han de tenir un paper de facilitadors, establint la direcció i les normes de joc, i posant-ho fàcil, per exemple com s’ha fet recentment abolint la llei coneguda com “l’impost al sol”, o com ha fet la Unió Europea establint ambiciosos objectius de renovables a assolir.
Però són les empreses les que executen, les que tenen un poder real per dur a terme el canvi. I els consumidors? Hem de ser els jutges de tot plegat. Amb les nostres decisions de compra els estarem dient a les empreses: “això sí”, “això no”. No ens pot tornar a passar que es descobreixi que un fabricant de cotxes enganya als seus clients i que al mateix any és el líder de vendes.
Així que no només les empreses juguen un paper clau en la millora de la societat, sinó que a més a més les dades demostren que fer-ho bé és rendible. Que treballar per un propòsit de companyia transcendent, que voler beneficiar tots els implicats (accionistes, clients, entorn…), fer-ho amb una cultura de companyia sana i des d’un lideratge conscient, és més divertit i dona millors resultats econòmics.
Els consumidors, tirant la llauna al contenidor groc o fent servir el nostre poder d’elecció, estarem enviant una senyal clara al mercat: a quina visió del món donem suport.
Oriol Vila és cofundador d’Holaluz