El candidat del Partit Demòcrata dels Estats Units, Joe Biden, va guanyar les eleccions presidencials, però semblaria que -com es relata a Macbet– la vida nord-americana s’ha convertit en un conte dit per un idiota, ple de so i fúria.
Al març del 2020, en un article publicat a la revista Foreign Affairs (Per què Estats Units ha de liderar de nou), Biden afirmava que el proper president no li quedaria més remei que dirigir-se al món tenint ben present la llista immensa de deures pendents i de trencadisses provocades i assumint que recollir-ne els trossos seria una tasca enorme: “Haurà de salvar la reputació nacional, reconstruir la confiança en el lideratge dels Estats Units i mobilitzar el país i els aliats per enfrontar ràpidament els nous desafiaments”.
L’endemà de les eleccions, el diplomàtic Richard Haass, antic responsable del Consell de Relacions Exteriors dels Estats Units, aconsellava a Biden tenir ben present el concepte jueu de Tikún Olam, que significa “reparar el món”.
Per a les persones, Tikún Olam és un codi per viure: la responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres de reparar el món trencat en el qual vivim i tractar de fer-lo un lloc millor, treballar per millorar el benestar dels altres en lloc del nostre.
Però Tikún Olam també ofereix un codi per a governar. El món necessita urgentment una reparació, un procés que portarà temps i inevitablement tindrà un èxit desigual.
Haass adverteix que és fonamental tenir en compte que la reparació és diferent de la construcció. La reparació significa entomar el que existeix però està trencat i fer-ho funcionar. En la construcció, en canvi, es tracta de crear alguna cosa nova, ja sigui per aconseguir millor els objectius existents o, en alguns casos, per aconseguir-ne de nous. El nou president dels Estats Units abans de construir haurà de comença per una tasca feixuga, interior i exterior, de reparació.
Aquesta és una de les notícies d’actualitat que Àngel Castiñeira, doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació i professor titular del departament de Ciències Socials d’ESADE, comenta a la revista Valors de desembre del 2020 (núm. 187) – Il·lustració de Visual Omelette.