El mercat municipal, un espai amb valors

Mercat Municipal Exterior. Peix, fruita i carn. 05-07-2008.
Mercat municipal de Palafrugell.

És ben ve que els temps canvien a una velocitat trepidant i que ara més que mai vivim accelerats per tot el que ens envolta. La idea que el temps és or ha calat profund a la societat i sovint dóna la sensació que correm sense saber exactament a on. Fins i tot n’hi ha que corren pel simple fet de fer-ho, és a dir, s’ha establert com a valor social fonamental. Correm des que ens aixequem fins que anem a dormir i alguns se’n van a fer curses el cap de setmana perquè no sigui dit.

Avui us proposo parar i anar a la vida pausada passejant i comprant al mercat municipal amb la família. Tan si és un mercat amb les parades fixes, com si és de paradistes itinerants us proposo anar-hi amb els sentits ben oberts i amb una actitud d’intercanvi. Animeu els fills a endur-se per les olors, els colors i les formes que trobareu a les diferents parades.

Poseu-vos una mica enrere per no molestar als que estan comprant i fixeu-vos amb quina cura estan col·locats els productes que s’hi venen. Embadaliu-vos amb els vermells, grocs, verds i taronges de les fruites i verdures, els daurats i platejats, del peix i els colors de les polleries, xarcuteries i carnisseries.

Escolteu les converses de la gent, que segurament parlen de la vida, de la seva quotidianitat. El tacte, ep!, aquest l’heu d’aparcar fins que us decidiu de comprar alguna cosa; al mercat es mira, s’escolta, però no es toca sinó és per comprar.

Un altre de les característiques és el xivarri. Un mercat ben viu és un lloc amb molt de xivarri, de moltes paraules que suren per l’aire i que van de la boca a l’orella. Per part del venedors amb la intenció d’incitar a comprar, per part de la gent com a lloc de trobada per fer-la petar.

Aquesta és una diferència fonamental dels hipermercats ja que al mercat les parades són en espai públic. En canvi els centres comercials són privats, fins i tot el terra que s’hi trepitja. Animem als nostres fills a parlar amb els paradistes per superar aquella vergonya, expresseu juntament amb ells el plaer de respirar la frescor i intensitat de l’ambient, preneu algun refrigeri a la cafeteria per fer una pausa i si és a l’exterior gaudiu dels raigs del sol. A l’hora de comprar, els paradistes estaran a la nostra disposició pel que necessiteu i ens donaran indicacions de quina és la millor manera de cuinar alguns queviures.

El mercat és un lloc ancestral. A Catalunya n’existeixen des d’abans de l’edat mitjana i l’origen se situa a l’antiga àgora atenenca. És el lloc de trobada per fer intercanvis per excel·lència que reivindico com a lloc social enriquidor, lloc de trobada de la diversitat. – JORDI ALCÀSSER.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *