El Gran Recapte del Banc dels Aliments

Voluntaris de El Gran Recapte a Palamós. Foto: J.L.Lois/Ràdio Palamós
Voluntaris de El Gran Recapte a Palamós. Foto: J.L.Lois/Ràdio Palamós

La fundació privada Banc dels Aliments fa una crida per tal que 10.000 persones participin a la seva propera gran campanya que es durà a terme el 30 de novembre i l’1 de desembre: El Gran Recapte, que pretén aconseguir 1,4 tones d’aliments a 750 supermercats de Catalunya.

La fundació el Banc dels Aliments està fent una crida sota el lema “Ho farem junts” per tal d’aconseguir, els propers dies 30 de novembre i 1 de desembre, la participació de deu mil voluntaris per recollir 1,4 tones de menjar a les portes de 750 supermercats de tot Catalunya. Aquesta activitat, coneguda amb el nom del Gran Recapte i organitzada per el Banc dels Aliments i la Obra Social de la Caixa, pretén ser un crit d’alerta que fa el Banc dels Aliments degut a l’agreujament de la situació econòmica, fet que ha portat moments durs i complicats a moltes famílies catalanes. La fundació estima necessari obtenir aquesta xifra de 1.400.000 quilograms ja que a Catalunya hi ha més d’un milió i mig de persones que pateixen carències alimentàries, explica Antoni Sansalvadó, president de la fundació Banc dels Aliments. Sansalvadó remarca també que l’entitat pretén recollir el màxim nombre d’aliments possible, amb preferència per aquells que són fàcils de conservar, com els llegums, la llet, les conserves o l’oli.

L’any 2011, el Gran Recapte es va marcar l’objectiu d’arribar als 800.000 quilograms de menjar però, sortosament, es va superar la xifra apuntada inicialment aconseguint 1.095 tones d’aliments. Veient l’èxit de l’any passat, aquest 2012 els promotors del Gran Recapte s’han vist amb forces per arribar a les 1,4 tones. El president del Banc dels Aliments, Antoni Sansalvadó, afirma que la societat catalana ha demostrat any rere any que la solidaritat forma part de la seva raó de ser: “A cada campanya hem augmentat exponencialment el nombre de voluntaris i una vegada més animem a tothom a participar en aquesta iniciativa necessària per fer arribar aliments als que més ho necessiten del nostre entorn”.

En aquesta ocasió, com en les altres edicions d’aquesta cita solidària, els voluntaris que s’han inscrit es col·locaran a les entrades dels supermercats de Catalunya i oferiran unes bosses als clients dels establiments perquè hi posin aliments diversos. Un cop els clients hagin efectuat la seva compra i surtin del mercat, efecturan l’entrega del menjar als voluntaris corresponents.

UNA FEINA DE 365 DIES L’ANY
Però el Banc dels Aliments no només treballa aquests dos dies i és que durant tot l’any, aquesta fundació benèfica privada té l’objectiu de lluitar contra els problemes d’alimentació dels col·lectius desfavorits –que amb la crisi han passat a incloure també algunes famílies de classe mitjana– i evitar que els aliments que encara no han caducat siguin destruïts de manera que es puguin fer arribar a les persones més necessitades de la nostra societat. Aquest treball es pot fer gràcies a l’esforç de més de 140 persones, la majoria voluntaris, que cada setmana vetllen per la gent més necessitada del nostre entorn.

Ara bé, es pot col·laborar a la fundació Banc dels Aliments de moltes maneres: donant aliments, fent de voluntari o efectuant donatius econòmics. Però pel Banc dels Aliments és molt important la col·laboració d’empreses i associacions ja que més de 800 entitats ajuden econòmicament la instituació o bé oferint-li aliments sobrants. En aquest sentit, cal destacar els acords als quals s’ha arribat amb supermercats tan importants com Bonpreu, Sorli Discau o Caprabo.

En tot cas, els voluntaris són la peça clau del Banc dels Aliments. Sense ells, la fundació no podria tirar endavant de cap de les maneres. Isabel Bosch és una voluntària mataronina que participa al Banc dels Aliments del Maresme des de l’any 2008. La Isabel explica que va decidir fer-se voluntària del projecte en el moment en què la delegació de Barcelona ja no podia donar a l’abast en solitari i es van crear delegacions de la fundació a nivell comarcal. En aquell moment, la mataronina va veure que podia fer una activitat útil per la societat. “M’aporta satisfacció personal, m’enriqueix com a persona i em transmet valors com la constància en el treball o agafar perspectives diferents en segons quins temes. També és important el fet que em fa estar en contacte a una realitat que s’allunya molt de la meva però que es troba en el meu entorn”, reflexiona Bosch, satisfeta amb els valors que li aporta fer aquest voluntariat.

La Isabel, que viu el dia a dia del Banc dels Aliments, es mostra sorpresa de què, en aquests darrers anys, les famílies que reben ajudes de la fundació són també les que fins el moment es consideraven de la classe mitja. Aquestes famílies s’adrecen al Banc dels Aliments de manera puntual, a final de mes, o bé perquè la seva situació laboral ha canviat tant que es veuen obligades a recórrer a aquests serveis fins que el seu context millori.
Però també s’atenen casos en què les situacions són més extremes, per exemple persones sense llar o bé famílies estructuralment pobres. Sigui com sigui, cada vegada es va ampliant més la demanda de gent que fins el moment mai havia tingut necessitat de demanar ajuda a entitats benèfiques, com és el Banc dels Aliments o Càritas, entre moltes altres. És per això, que aquest any, més que mai, es necessita l’ajuda de tants voluntaris i tants quilograms de menjar.

La voluntària explica que actualment algunes entitats receptores d’aliments distribueixen els aliments d’una forma més humana a través dels anomenats Centre d’Administració d’Aliments (CDA). “Un CDA pretén ser una espècie de supermercat on hi ha tots els productes i la gent fa la compra a través d’uns punts assignats per un barem que gestiona l’assistent social. Aquesta és la manera més digna de rebre aliments des del punt de vista del receptor” afirma la voluntària.

FEINA CONDECORADA
Aquest 2012 s’ha commemorat el 25è aniversari del Banc dels Aliments de Barcelona i les delegacions han fet actes per donar a conèixer la seva tasca, cosa que ha suposat una activitat addicional que els voluntaris han fet amb il·lusió. Els actes tenien la finalitat d’ensenyar la filosofia del Banc, que és: “Lluitem ara contra la fam d’aquí”. Cal remarcar que la Federació Espanyola de Banc dels Aliments ha rebut el premi Príncep d’Astúries a la concòrdia i la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona també ha estat premiada amb la Creu de Sant Jordi. Uns premis que recompensen l’esforç de la fundació i que animen a seguir treballant per millorar la situació de les persones més necessitades. CARLOTA BURREL

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *