El Dia Mundial de l’Alimentació es fixa en els reptes de les migracions

El Dia Mundial de l’Alimentació que se celebra aquest dilluns, 16 d’octubre, es fixa aquest any en el desafiament que suposen els nous moviments migratoris provocats pels conflictes i la inestabilitat política. Aquests moviments migratoris porten associats sovint situacions de pobresa, fam i manca de recursos, entre d’altres problemes, sobre els quals l’Organització de les Nacions Unides, promotora de la commemoració, vol posar-hi el focus.

Aquesta diada se celebra a nivell internacional amb voluntat de posar de relleu els problemes relacionats amb la fam i conscienciar les nacions perquè facin un major esforç en la lluita contra la fam, la malnutrició i els problemes que se’n deriven. En aquesta ocasió es fixa en les migracions i, per això, el lema del Dia Mundial de l’Alimentació d’aquest any porta com a lema “canviar el futur de la immigració, invertir en seguretat alimentària i desenvolupament rural”.

L’ONU va proclamar el 16 d’octubre com a Dia Mundial de l’Alimentació pel fet que en aquesta data, l’any 1945, es va fundar la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació). Quan parla de moviments migratoris, la FAO fa referència únicament als que es produeixen en els països amb recursos limitats. En molts casos aquestes migracions es produeixen a d’altres països en desenvolupament on els recursos ja són escassos. Aquesta situació acaba provocant nous conflictes que repercuteixen en la producció alimentària i en la fam. Cal tenir present que tres quartes parts de les persones que pateixen pobresa extrema, subsisteixen gràcies a l’agricultura i a d’altres activitats rurals.

Segons dades de la FAO, la majoria de les migracions (uns 763 milions de persones) es produeixen en els propis països, ja sigui provocades per un desastre mediambiental en una determinada zona o per un conflicte bèl·lic, etc. L’organització entén que és molt necessari crear les condicions òptimes a les poblacions rurals perquè les persones es puguin quedar a les seves llars i desenvolupar un mitjà de vida segur i resilient. Per això, han de poder treballar en el desenvolupament rural, en cultius, en la producció de bestiar o en el processament d’aliments, etc. D’aquesta manera, entén la FAO, es pot garantir la seguretat alimentària, proporcionar millor accés a la protecció social i reduir els conflictes relacionats amb els recursos naturals.

El nombre de persones que pateixen fam al món ha arribat a 815 milions, uns 20 milions més que l’any anterior, segons dades de la FAO. La majoria d’aquestes persones viu en els països en desenvolupament d’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina i el 70% són dones.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *