És habitual que els centres sanitaris tinguis comitès d’ètica on debatre aquells casos que poden ferir la consciència de pacients, familiars o treballadors, però ja no és tan comú que aquests es facin públics. Amb la voluntat, però, d’explicar quina és la funció d’aquest organisme, el Parc Assistencial Sant Joan de Déu acaba de publicar de forma gratuïta a la seva pàgina web el Llibre de Casos del seu comitè d’ètica.
Segons explica el doctor Bernabé Robles, coordinador d’aquest volum, “cada mes el comitè d’ètica del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu tracta entre una i dues consultes, cada una de les quals poden comportar entre una hora de deliberació o diferents dies”. I és que en aquest organisme, a diferència del pugui pensar molta gent, “no s’hi tracten grans qüestions de bioètica, sinó conflictes del dia a dia”.
De fet, afortunadament, cada vegada són més habituals les consultes en aquests tipus d’organismes. “Qui no dubte, no té problemes ètics”, afirma el doctor Bernabé. Una sentència que hauria estat qüestionada ara fa uns anys. “Ara el model ha canviat i es considera que el bon professional dubta, mentre que abans el gran metge era aquell que no dubtava en cap moment”.
Podeu escoltar l’entrevista sencera a: