El cant a l’amor i a la vida de Julià Guillamon

Faltaven tres dies per Nadal qual la Cris, la parella de l’escriptor Julià Guillamon, va tenir un vessament cerebral. Mentre ella estava en coma a l’hospital, l’autor va escriure un article recordant les excursions que feien a la muntanya. Aquest va ser el primer d’una sèrie d’articles que va anar publicant a La Vanguardia mentre la seva companya sortia del coma i començava la seva lenta recuperació. Ara, tota aquesta experiència ha quedat recollida en un emotiu volum titulat “Travessar la riera”.

Quan estàs a l’UCI, et passes moltes hores a l’hospital i la situació és incerta. Vaig estar rumiant i vaig recordar que pels volts de Nadal sempre anàvem d’excursió a una casa d’Arbúcies que té un arbre que te mil anys. Això em servia per parlar de la immortalitat. Caminant pel vestíbul vaig anar lligant el primer text que després va desembocar en el llibre”, explica Guillamón en una entrevista al programa Valors a l’Alça.

“No vaig voler fer un llibre premeditadament”, confessa, però quan la Cris va sortir del coma i va començar a reaccionar i a fer rehabilitació, van “començar a passar coses interessants que em semblava que podria explicar i compartir”, afegeix.

Precisament aquesta proximitat i el relat de les petites coses han fet que el llibre hagi estat molt ben rebut. “L’element de les petites coses és el que apropa el llibre a la gent, els petits detalls quotidians que t’ajuden a tirar endavant en situacions dures. Es una de les claus de l’empatia que provoca el llibre”, admet l’autor. “Quan em va passar això em vaig adonar de com estimava la persona que tenia al costat. Aquest és un llibre d’amor a la Cris i d’amor a la vida”, conclou.

A banda dels textos de Guillamón, el llibre, dissenyat per Albert Planas, amb una coberta d’America Sanchez, inclou un dibuix de Toni Benages i Gallard i tres sèries fotogràfiques: travessar la riera, tornar a viure i caminar. – J. V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *