Edilberto Daza: “El govern colombià està detenint els defensors dels Drets Humans”

S’acaba de celebrar un any de l’històric acord de pau entre les FARC i el govern colombià. Són molts els temes però que encara queden pendents. Aquesta setmana a ‘Valors a l’alça’ n’hem parlat amb Edilberto Daza, membre de la Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Oriente y Centro de Colombia i actualment acollit en el marc del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans de la Generalitat de Catalunya perquè viu amenaçat per la seva tasca en defensa dels Drets Humans.

El postconflicte serà llarg i la situació a Colòmbia és lluny de ser pacífica. “Les FARC han deixat una gran quantitat de zones en mans dels paramilitars i en aquest moment el govern està desposseint de terra a camperols que fa quaranta anys que la treballen”, ha explicat aquest líder comunitari. Des del 2016, a Colòmbia, s’han registrat 200 homicidis de líders socials i de Drets Humans, segons la Defensoria del Poble. I molts altres, com és el seu cas, són detinguts pel govern i per grups paramilitars. “Necessitem el suport de les organitzacions internacionals per aconseguir una pau definitiva i la nostra protecció”, ha afirmat Daza.

Per a altra banda, a la secció ‘Gent amb valors’ hem conegut en Francesc Marzo. Ell té autisme i síndrome d’Asperger i acaba de publicar un llibre de poesia: Oximoron. Entre el austimo y la mística. L’autor ha denunciat els estigmes contra les persones amb autisme: “No aconseguirem trencar l’estigma de les malalties mentals fins que no donem dignitat a les persones”. I ha recordat que “els autistes no tenim només una ment analítica, sinó també artística”.

El teatre també ha estat un dels protagonistes d’aquesta edició de ‘Valors a l’alça’. Concretament hem anat fins a la sala Maldà de Barcelona per asseure’ns a la taula d’El llarg dinar de Nadal. Una obra dirigida per Alberto Díaz que ens parla del pas del temps a través de 90 anys i 90 àpats nadalencs. I, finalment, a la recta final del programa, l’Isabel Yglesias, ha analitzat amb detall un grup de gent: els qui pensen.

Si encara no ho heu fet podeu tornar a sentir el programa sencer a aquest link:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *