Dos terços dels interns dels CIE provenen del Marroc i Algèria

El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) denuncia amb el seu Informe Anual 2018 sobre els Centres d’Internament d’Estrangers la discriminació que revelen les xifres d’internament per nacionalitat. Segons l’informe, titulat “Discriminació d’origen”, durant l’any 2018, dos terços del total de les persones internades als CIE pertanyen a les nacionalitats marroquina i algeriana, en un 36 i 32% respectivament.

L’any 2018 es van internar un total de 7.855 persones. D’aquests, 2.801 corresponen a persones de nacionalitat marroquina (el 36% de les persones internades) i 2.511 de nacionalitat algeriana (el 32%). “L’extraordinària concentració de persones internades originàries de només dos països és un fenomen molt preocupant”, adverteix l’estudi.

A més, el Defensor del Poble i les ONG han observat el diferent tracte que reben les persones magribines respecte a les d’altres orígens després de la seva arribada per la Frontera Sud, asseguren des de SJM.

De les persones internades també destaca el fet que hi ha 89 menors d’edat, una xifra alarmantment superior als 48 menors reconeguts de l’any 2017. Només a Barcelona s’han reconegut un total de 20 menors d’edat.

Pel que fa als motius de l’internament, la gran majoria responen a expedients de devolució per entrada irregular. Això posa de manifest que “l’internament s’ha utilitzat sobretot com a eina de les polítiques de control de fronteres”.

A més, també ha augmentat el nombre de sol·licituds de protecció internacional fetes des del CIE, fins arribar a les 1.776, si bé només el 30,6% van ser admeses a tràmit.

La xifra total de repatriacions forçoses (expulsions i devolucions) va augmentar en un 22%, fins a 11.384, això vol dir més de 31 persones al dia durant el 2018.

Els equips de les entitats del SJM van visitar durant l’any 2018 un total de 807 persones als centres d’Aluche (Madrid), Zona Franca (Barcelona), Zapadores (València), Isla de las Palomas (Tarifa) i La Piñera (Algesires). En aquests centres van observar situacions de vulnerabilitat i  possibles vulneracions de drets, entre elles la falta de detecció de menors, d’atenció a persones amb malalties físiques o mentals, mancances en l’assistència legal, dificultats d’accés a serveis d’interpretació i a les comunicacions, o tractes degradants i  vexatoris.

L’Informe del Servei Jesuïta a Migrants és fruit del treball d’acompanyament als CIE i de l’anàlisi de les xifres que ofereix el Ministeri de l’Interior. Aquesta tasca de denúncia es dirigeix a una reivindicació fonamental: la fi de l’internament i la privació de la llibertat, el tancament dels CIE i la necessitat d’explorar alternatives més humanes que facilitin processos d’integració social.- J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *