“Diez años y divorciada”, arriba als cinemes

“Em dic Noyud i sóc una nena iemenita. Tinc 10 anys, o això crec. Al meu país els nens camperols no tenen documents, ja que no se’ls registra en néixer. El meu pare em va casar a la força amb un home trenta anys més gran que jo. M’ha pagat i ha abusat sexualment de mi. No obstant, un matí, quan vaig sortir a comprar el pa, vaig pujar a un autobús i em vaig refugiar en un tribunal fins que un jutge em va voler escoltar…”.

Aquesta és la història de la primera nena que va desafiar les tradicions del seu país i va demanar el divorci al Iemen, un estat on més de la meitat de les nenes són entregades en matrimoni abans dels divuit anys perquè d’aquesta manera la família rep una petita renta i tenen una boca menys per alimentar. Un negoci acceptable per a les a dues famílies menys per a les nenes que són forçades a ser dones massa aviat i esclaves dels seus marits.

Fins ara la història de la Noyud Ali l’havíem pogut llegir en format biografia – Me llamo Noyud, tengo 10 años y estoy divorciada (Editorial Martínez Roca, 2009)-, però aquest cap de setmana també arriba a les pantalles de tots els cinemes de l’Estat – Diez años y divorciada-, en una producció de la directora iemení Khadija Al-Salami – que també va ser casada als 11 anys, però anys més tard va aconseguir abandonar el seu marit- i protagonitzada per Reham Mohammed.

Es tracta d’una història excepcional, que si amb la publicació del llibre ja va donar la volta al món, avui torna a posar sobre la taula una crua realitat que cada any viuen 15 milions de nenes al món. De fet, si Noyud – que ha pogut tornar a estudiar i la seva il·lusió era convertir-se en advocada per defensar altres nenes com ella – ens explica la seva història és per trencar el silenci de moltes nenes que han viscut la seva mateixa realitat.

Noyud va rebre el premi a la Dona de l’Any 2008 de la revista Glamour, guardó que va compartir amb Nicole Kidman, Condoleezza Rice i Hillary Clinton. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *