‘Desitjos pel nou any’ per Francesc Raventós

Durant les festes nadalenques tot són desitjos de felicitat, pau, i bons propòsits per l’any vinent.

És una bona notícia, que el darrer informe del Fons Monetari Internacional digui, que la recuperació econòmica d’Espanya ha sigut “impressionant” i la creació d’ocupació “vigorosa”. Aquestes afirmacions fan de molt bon sentir. L’informe també ens diu que per millorar la competitivitat, reduir el dèficit pressupostari i l’inflat deute públic, cal augmentar els ingressos provinents dels impostos i perseverar en les reformes.

Moltes d’aquestes afirmacions són assenyades, però algunes de les propostes no ho són tant. Per exemple, quan suggereixen que cal disminuir la imposició que graven directament a les persones segons la seva renda i augmentar els impostos indirectes, és a dir, aquells que paguem tots al consumir, com ara l’IVA, perquè saben que perjudica a les economies més febles.

D’altra banda, obliden proposar que per augmentar la recaptació fiscal siguin les rendes més altes les que més hi haurien de contribuir, que s’eviti l’elusió fiscal de les grans empreses, o que cal lluitar contra el frau fiscal. Tampoc l’informe esmenta res sobre la qualitat de l’ocupació que es crea, que, en bona part, és treball precari amb una remuneració que no permet un nivell de vida digne.

A l’hora de fer bons propòsits pel Nou Any, desitgem, entre d’altres, que la recuperació econòmica segueixi essent “impressionant”, però que és distribueixin millor els beneficis i que la creació d’ocupació sigui “vigorosa”, però que al mateix temps les remuneracions i condicions de treball millorin.

A un altra nivell, desitjaríem que Catalunya pugui assolir les seves aspiracions; que s’avanci en la unió política, econòmica i social de la Unió Europea; que aquesta aculli als immigrants que fugen de la guerra i la misèria; que es redueixi la cursa d’armaments o que s’avanci vers una governança mundial, que permeti reduir els conflictes bèl·lics i posi les bases per un món més solidari, culta i en pau.

Tots sabem que els Reis d’Orient són màgics i poderosos, però el que no sabem si aquestes peticions tan feixugues ens les podran concedir en un sol any. Confiem al menys, que mica a mica i amb bona voluntat, al llarg del temps les puguem anar assolint.

Francesc Raventós és economista i és degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *