Democràcia i drets fonamentals

D’on surt el poder polític? Què és el que fa que el poder sigui legítim? Per què hem d’obeir les lleis i l’Estat? John Locke, al Segon tractat sobre el govern civil (1690), es fa aquestes preguntes i mira de respondre-les.

En primer lloc, té clar que el poder polític surt dels humans (i no de Déu, com molts abans que ell havien defensat). En aquesta línia, Thomas Hobbes defensa que governa el més fort: governa qui s’imposa als altres mitjançant la força i la violència. Però Locke rebutja aquesta opció per ser pròpia de les bèsties. O com diria Unamuno: “vencereu, però no convencereu”. No és el mateix guanyar el poder per la força que governar legítimament.

Locke proposa una altra teoria: el poder polític té l’origen en un pacte que fem lliurement, en el qual sacrifiquem una part de la nostra llibertat i ens comprometem a complir el que dicti la majoria. Per tant, el poder és legítim quan sorgeix del pacte que hem fet i justament per això l’hem d’obeir: perquè ens hi hem compromès lliurement.

Però atenció, això no ens portaria a una dictadura de la majoria? La majoria pot imposar el que vulgui a la minoria? Seria molt perillós. Segons Locke, la majoria pot decidir sobre un munt de coses, però sempre respectant els drets fonamentals de totes les persones (que segons l’autor són la vida, la salut, la llibertat i les possessions). Potser hauríem actualitzar-ho parlant dels drets fonamentals individuals i col·lectius, com per exemple la Declaració Universal dels Drets Humans.

Amb això, Locke ens ha conduït fins al que Bernard Crick anomena ‘democràcia moderna’, que és la unió de dues idees: el poder polític sorgeix la voluntat dels ciutadans i els drets fonamentals han de ser respectats. Aquestes semblen dues condicions necessàries perquè el poder sigui legítim. O dit a l’inrevés: si el poder no compleix alguna d’aquestes condicions, llavors potser no serà legítim. I si no és legítim, per què l’hauríem d’obeir?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *