Del pluralisme o la imprevisibilitat dels virus

Sabeu aquell conte indi d’un elefant que tres persones descriuen pel tacte de maneres diferents? Una n’assenyala la pell com una estora rugosa, l’altra els dos ullals, i la tercera el nas molt llarg. Un elefant és quelcom definit i precís; en canvi, les mutacions dels virus, l’univers en expansió, la societat líquida a la Bauman, les idees futures, o què hi ha després de la mort, són inabastables. Tanmateix, sempre hi ha algú que ho veu tot clar I ho-sap-tot. Aquí ve a tomb l’analogia que usa Daniel Innerarity per a mostrar l’error d’autopercepció masclista. És l’home que es veu “normal”, l’únic possible, com si fos sense gènere o asexuat i, alhora, tolera les dones amb condescendència (o no). Innerarity denuncia amb aquesta analogia la (a)normalitat política d’un Estat amb nacions, llengües, i opcions distintes a la canònica ad usum. L’establishment espanyol respecta la pluralitat inherent a la democràcia (i a tot)?

Russell veu en la Filosofia l’atot que aboca al dubte i fa pensar (bo i que a l’hora d’actuar, calgui fer-ho tanmateix amb decisió). Raimon Panikkar hi afegeix que assumir el pluralisme no desdiu del logos com a única estratègia eficaç de comprensió. Hi ha veritats inqüestionables, com ara la no acceptació del mal (tortures, violacions, guerres, espionatges). Però la veritat és tot, plural i oberta. La Filosofia ensenya la pluralitat, l’abisme de l’indefinit del que no es deixa dir/pensar. Tornant a la contalla inicial, tota llengua representa i descriu realitats concretes, però no pas tota la realitat. El llenguatge és la casa de l’ésser, que diu Heidegger, però ho pot ser de tot l’ésser?

L’antropologia de Sapir i Worf afirma que cada llen- gua situa els seus parlants en mons diferents. Què fa qui gosa ficar-se “el món dins del cap”? Món i veritat es poden en- caixonar/pensar completament? Pluralisme no és relativisme o escepticisme, sinó distància, prudència, i respecte per allò diferent al “normal” segons cadascú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *