De Lampedusa al món rural

El número de novembre de la revista Valors està marcat indubtablement per la tragèdia de Lampedusa, a Itàlia, que ens ha fet reflexionar sobre els límits de l’encara incipient política immigratòria europea. Un seguit de protocols que Andreu Olesti, especialista en Dret Comunitari europeu, ens assenyala de totes maneres que eren pràcticament inexistents deu anys enrere, de manera que en algun sentit segur que s’ha avançat. Això, però, no ens ha de permetre cap mena de tranquil·litat: que s’hagi avançat no vol dir que haguem arribat ni molt menys a un nivell on la tensió entre l’ètica i la impossibilitat d’acollir tothom sigui la millor de les possibles.

El dossier d’aquest novembre es dedica als valors del món rural, en una col·laboració conjunta amb el Museu de la Vida Rural de L’Espluga de Francolí promogut des de la Fundació Carulla. Després d’haver llançat, durant tot el mes d’octubre, una campanya de missatges a través de la xarxa Twitter on s’assenyalava cada dia un valor diferent dels molts que es poden trobar en aquest equipament, les pàgines centrals d’aquest número proven de reflexionar sobre quins valors són presents amb força en el món rural –almenys amb més vigor que en l’àmbit urbà-. I, sense tampoc mitificar-lo ni plantejar-lo com un compartiment estanc respecte el món urbà, que és obvi que ja no és, apuntar en quina mesura es manté aquesta noció de “món rural” en el moment present.

Per obrir aquest debat, conversem amb el prestigiós periodista Lluís Foix, que acaba de publicar ‘La marinada sempre arriba’, volum en el qual recorda la seva infància en el món rural i explica com aquests orígens l’han influït en el seu dia a dia, a l’hora d’enfrontar-se amb la feina i els reptes que li ha comportat. També participen del monogràfic l’escriptor Jordi Llavina; la presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Maria Creuhet; la coordinadora tècnica de la Fundació del Món Rural, Meritxell Serret; i l’etnomusicòloga Maria Salicrú-Maltas, que ens parla de la vigència del món de la glossa i de les cançons de treball associades al camp. Esperem que, visqueu al camp o a la ciutat, sigui del vostre interès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *