Dansa contra els transtorns mentals

Tres mesos de dansa poden millorar substancialment les habilitats socials de persones amb trastorns mentals. Així ho demostra un estudi fet per experts de la Línia de Rehabilitació Psicosocial (LRHP) del centre de Salut Mental Germanes Hospitalàries de Madrid. Segons aquesta investigació, portar a terme teràpies artístiques com la dansa o la pintura poden ser beneficioses en la rehabilitació de les persones amb trastorn mental greu, ja que els permeten millorar les relacions socials, la seguretat, l’autonomia i l’expressió de les seves emocions.

L’experiència E-motion, un projecte realitzat dins de la Xarxa d’atenció social a persones amb trastorn mental greu de la Comunitat de Madrid, ha demostrat que la pràctica de la dansa aporta millores significatives en la puntuació general de l’Escala de Funcionament Social (SFS), una sèrie de paràmetres que avaluen el funcionament social de les persones.

A la prova hi ha participat un grup de persones amb esquizofrènia, que durant 12 setmanes van fer pràctiques de dansa al Conservatori Professional de Marienma,

Els participants van estar dirigits per ballarins professionals, on adoptaven un rol d’alumne “i no de malalt, cosa que afavoreix la seva plena inclusió”, explica Ana Carolina Martínez, coordinadora del projecte E-motion. La psicòloga de les Germanes Hospitalàries afegeix que això permet “que desenvolupin la seva pròpia identitat allunyada de la de malalt o pacient i es mostrin com són, la qual cosa influeix positivament en la seva autoestima”.

Després d’aquests tres mesos, es va demostrar una millora dels participants en qüestions com la reducció d’alguns símptomes propis de la patologia, “i fins i tot persones molt aïllades que només sortien de casa acompanyades pels seus familiars van acabar assistint a l’activitat soles i sense unes sola falta d’assistència “. Així mateix, les persones participants van mostrar una major autonomia i una millora del seu comportament psicosocial.

El projecte E-motion ha comptat amb la col·laboració de Laboratoris Otsuka, Associació Dansa T, Museu d’America i Conservatori Professional Mariemma. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *