Cristina Varela: “Per superar una addicció es necessita voluntat, és una carrera de fons”

L’Associació Projecte Home Catalunya, entitat que treballa en l’àmbit de les addicions, compte amb diversos voluntaris, una d’elles és la Cristina Varela, qui ha estat aquesta setmana la protagonitza de la secció Gent amb valors del programa Valors a l’alça. Dins els diferents serveis que ofereix l’Associació Projecte Home, la Cristina coordina un grup d’autoajuda per a familiars de persones que ja han passat un tractament.

En  aquesta entrevista la Cristina afirma que “per a superar una addició es necessita molta voluntat” perquè es tracta d’una “una carrera de fons” i per això l’ajuda de professionals i el suport de la família és molt important. Ara bé, no es pot oblidar que la família també necessita el seu espai de suport específic, en aquest cas, grups d’autoajuda que ofereix el Projecte Home, ja que sovint “el comportament d’un addicte es devastador per tot el seu entorn”.

En aquest sentit, és comú, que la majoria de familiars se sentin impotents respecte l’addicció d’una persona estimada, però la Cristina recorda que “moltes vegades un ‘no’ definitiu és la paraula que farà canviar la persona addicte” perquè “la impotència i la negació d’un familiar, el fet que aquest toqui fons, pot ajudar que l’addicte finalment reaccioni”. I un cop recuperat, una altra por molt comuna entre els familiars és evitar possibles recaigudes: “Una addicció dura tota la vida, un addicte sempre serà ex alguna cosa”, recorda.

Finalment, la Cristina llança un crit en defensa de les persones que han patit algun tipus d’addicció i que de vegades són vistes com “una ovella negra de la societat”. “En el Projecte Home te n’adones de la gent meravellosa que ha caigut en una addicció”, explica. I, després de set anys de voluntariat -ella va conèixer el projecte a través de l’addicció d’un conegut- afirma rient del joc de paraules que realment el Projecte Home “enganxa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *