Consultors ètics per als professionals de la medicina i la salut

Diversos hospitals catalans compten des del passat mes d’abril amb la figura del consultor ètic. Es tracta d’un consultor destinat a atendre els dubtes ètics amb què es puguin trobar els professionals de la salut durant la seva pràctica.

Aquesta figura forma part habitual als centres hospitalaris dels Estats Units, però és inèdita a Catalunya, si bé la fundació Grífols Bioètica recomana que la figura del consultor pot suposar una millora per als professionals sanitaris. Els primers consultors ètics han començat a treballar a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Hospital Universitari Santa Maria i l’atenció primària de Lleida.

De moment s’ha creat un grup de cinc consultors ètics, vinculats al Comitè Ètic Assistencial. Aquests consultors atenen telefònicament, de 8 a 22h, per torns i de manera voluntària, els dubtes ètics que puguin tenir els professionals sanitaris.

Les consultes solen estar vinculades a la competència dels pacients, als dilemes entre els familiars, etc. Es tracta d’una experiència innovadora a l’Institut Català de la Salut (ICS) i a Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) que té per objectiu facilitar que els professionals puguin consultar dubtes, millorar la qualitat en l’atenció als pacients i donar una major visibilitat al Comitè d’Ètica Assistencial.

Un estudi de 2014 realitzat pel metge expert en bioètica Diego Gracia assenyala que la freqüència amb què sorgeixen problemes ètics en l’atenció als pacients ronda el 50 % dels casos, però que els conflictes que arriben als comitès d’ètica assistencial no superen l’1 %. – J. V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *