Consells per una conducció eficient

Cada mes de setembre se celebra a Europa la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, enguany del 16 al 22 de setembre. L’objectiu és promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicles compartits i elèctrics. Es tracta de visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic i millorar la qualitat de l’aire.

Tenint ben present i clar que aquest canvi de model és la prioritat per a les nostres ciutats i pobles, podem parar atenció també a un aspecte secundari de la mobilitat però que ens serà d’utilitat quan ens calgui conduir: aplicar pautes de conducció eficient que ens permetin disminuir el consum de combustible i, per tant, estalviar emissions contaminants i diners. Evidentment aquests hàbits tindran ple sentit com més associats vagin d’un bon criteri d’elecció de vehicles de baix consum i d’un bon manteniment del vehicle.

Alguns consells per a fer una conducció eficient són:

– Arrenqueu el motor sense pitjar l’accelerador. Per escalfar el motor, circuleu suaument durant els primers minuts.
– Canvieu a la segona marxa al cap de 2 segons o 6 metres aproximadament. L’interval de revolucions de canvi de marxes és entre 1.800 i 2.500 per als vehicles de gasolina, i entre 1.300 i 2.000 rpm per als diesel. Si podeu salteu de la 2a a la 4a sense passar per la 3a (quan aneu a poca velocitat) o de la 3a a la 5a sense passar per la 4a (quan aneu a velocitat elevada).
– Circuleu a la màxima marxa que pugueu, a baixes revolucions (aprox. entre 1.500 i 2.500 rpm) encara que sigui amb l’accelerador menys pitjat.
– Modereu la velocitat a la 5a marxa: si circuleu a una mitjana de 120 km/h, consumiu un 20% més que si circuleu a 110 km/h, mentre que el temps que es guanya és negligible (5 minuts/100 km). Planifiqueu els viatges per calcular el temps suficient d’arribada a la destinació sense necessitat d’augmentar la velocitat.
– Manteniu la velocitat de circulació el més uniforme possible. Si disposeu de regulador de velocitat, us hi ajudarà.
– Conduïu suaument, accelereu progressivament i guardeu les distàncies de seguretat per evitar les frenades brusques. Sortir accelerats per anar d’un semàfor a un altre estalvia només 2,5 minuts per hora, però augmenta el consum de combustible en un 37%. Allargant el procés de detenció s’afavoreix l’anticipació, es dóna temps a que el semàfor canviï o es resolgui la congestió, i es redueix el temps d’espera consumint amb el ralentí.
– Quan circuleu aprofitant la inèrcia, no ho feu amb punt mort sinó amb una marxa llarga engranada.
– Amb parades superiors a 60 segons és més recomanable apagar el motor que consumir amb el ralentí.
– Circuleu amb les finestres tancades per evitar la resistència aerodinàmica, que fa augmentar el consum en aproximadament un 5%. Si en teniu, utilitzeu l’aire condicionat i la calefacció amb moderació.
– No sobrecarregueu el cotxe (cada 100 kg de pes suplementari comporta un augment de consum del 5%) i eviteu sempre que sigui possible l’ús de la baca, ja que modifica l’aerodinàmica de manera que es poden sumar augments de consum que oscil•len entre el 2% i el 35% segons la velocitat. Quan la baca portaequipatges és buida, a 120 km/h el vehicle necessita un 20% més de combustible.
– Si el cotxe us ofereix informació del consum instantani de combustible, aprofiteu-la. Els conductors que aprenen a ajustar els seus hàbits poden estalviar fins a un 10% del consum.
– Mantenir la pressió correcta a les rodes permet guanyar seguretat i reduir entre un 5 i un 10% el consum de combustible.
– Utilitzeu el tipus d’oli de motor adequat al vostre vehicle, perquè un oli incorrecte pot augmentar-ne un 3% el consum.
– El consum de combustible pot augmentar fins a un 10% quan el filtre d’aire està obstruït. – MARIA CALVO.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *