Consells familiars per combatre la síndrome postvacacional

Malgrat cada any hem de tornar a la feina i a l’escola després de les vacances, sembla que no hi ha forma d’acostumar-nos a aquesta transició. Es calcula que gairebé set de cada deu treballadors (el 65%), la majoria dones, pateixen l’anomenat síndrome postvacional, un daltabaix emocional i físic provocat pel retorn a la normalitat.

Segons explica Mireia Cabero, professora dels Estudis de Psicologia de la UOC, “es tracta d’un fenomen psicoemocional que apareix com a reacció a la tornada a la rutina. A més, el fet d’idealitzar la vida de vacances el fa augmentar», afirma.

Aquesta manifestació de rebuig té una durada variable segons l’individu. El 20% dels afectats aconsegueix recuperar-se del tot en tan sols dos dies, però el 35% arrossega els símptomes i les molèsties durant dues setmanes abans no aconsegueix estabilitzar-se.

Segons aquesta experta, abans d’optar per prendre un medicament, s’ha d’aprendre què és l’estrès i com s’ha de tractar. Per començar, però, proposa dur a la pràctica cinc consells per a tornar a la normalitat:

– Programar el retorn a casa de manera anticipada i relaxada: «arribar de vacances i haver de tornar a la feina l’endemà no ajuda a tenir una transició positiva a la rutina», alerta.

– Emprendre abans les tasques més grates: començar amb treballs més senzills o de menys concentració durant els primers dies millorarà l’adaptació del treballador.

– Mantenir una actitud proactiva i positiva: “s’ha d’evitar caure en la negativitat; no ajuda i no serveix de res; al contrari”.

– No endur-se feina a casa i respectar els horaris: “procurar adaptar-se a la tornada amb un procés escalonat i gradual és molt més positiu que tornar amb nivells alts d’estrès i molta càrrega de feina”.

– Practicar exercici físic moderat: per mitjà de l’esport s’alliberen endorfines que ajuden a tenir una salut emocional de més qualitat i el cos es desfà de l’estrès acumulat.

Els nens també en pateixen

La síndrome postvacacional també pot afectar els més petits. Es pot materialitzar en cansament, canvis d’humor o, fins i tot, problemes estomacals. Perquè no es materialitzi, Cabero recomana als pares que es duguin a terme les accions següents:

– Saber què és el que els entusiasma de l’escola i recordar-los que ho recuperaran aviat.

– Tornar progressivament a l’hàbit d’anar a dormir d’hora perquè quan comenci l’escola es puguin llevar sense necessitat de despertador.

– Seguir una alimentació energètica que faciliti la rutina. Cal, doncs, eliminar tots els sucres refinats propis de l’estiu com gelats o begudes ensucrades.

– Retrobar-se amb amics de l’escola alguns dies abans per a reviure les experiències d’amistat i de gaudir plegats.

– Anar a comprar el material del nou curs plegats perquè s’il·lusionin per aquesta nova etapa. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *