Aconseguir que les marques de calçat es comprometin a favor del treball decent i es facin responsables de les condicions de treball a les seves cadenes de subministrament. Aquest és l’objectiu de la campanya Canvia de Sabates que SETEM ha posat en marxa. Amb aquesta iniciativa es fa una crida a les persones conscienciades en el consum crític i la justícia global a sumar-se a la petició, que es farà arribar a un total de 26 marques de calçat, entre les quals s’hi inclouen Camper, Prada i Birkenstock.
Canvia De Sabates vol provocar una conscienciació d’aquestes marques i per això està fent públics detalls de tots els seus proveïdors i assegurant mesures de respecte als drets humans de totes les persones que fan les seves sabates. Amb la petició, també es demana a les marques fabricants de sabates que redueixin l’ús de productes químics tòxics com el crom VI en la producció de sabates. I és que un 85% de tot el cuir venut a Europa està adobat al crom VI, un element que pot causar asma, èczema, càncer i altres malalties greus, així com també pot causar greus efectes al medi ambient.
De moment més de 10.000 persones han donat suport ja a aquesta petició que es podrà signar fins el proper 18 d’octubre. A finals de més s’entregarà la petició a les marques de calçat.
Transparència sobre proveïdors
La pressió de grups de defensa dels drets laborals ha fet possible que grans marques com Nike, Adidas o Levi’s facin pública informació sobre els seus proveïdors, però tot i això, en el cas de les marques de calçat encara estan més endarrerides que en el sector de la roba. Amb la campanya Canvia de Sabates, Setem confia en poder aconseguir un diàleg amb Camper perquè compleixi amb el total de les demandes de la petició.
Segons expliquen fonts de la campanya, Camper segueix ocultant un percentatge de les seves fàbriques, així com els tallers i el personal a domicili subcontractats per les fàbriques. Tampoc informa sobre els progressos realitzats en l’abandonament de productes químics perillosos utilitzats. Per últim, falta també que rendeixin comptes sobre les seves actuacions per garantir el respecte de totes les normes de salut i seguretat, així com d’altres drets humans com els salaris dignes i la llibertat d’associació, a través de publicar els resultats de les auditories als seus proveïdors i les mesures correctives que Camper hagi impulsat en conseqüència.
“No és fàcil que les marques de calçat vulguin dialogar amb nosaltres sobre les condicions de treball en les seves cadenes de subministrament, ja que fins ara l’opacitat els ha permès desmarcar-se de les vulneracions de drets en les baules més dèbils de les seves cadenes, com les treballadores a domicili i les adoberies de cuir. Gràcies a l’increment de la pressió pública això està canviant”, declara José Luis Mariñelarena, coordinador de Canvia De Sabates a l’Estat espanyol. – J. VIVES