Comètics: posa’ls verds!

Les nostres rutines diàries d’higiene i bellesa sovint ens posen en contacte amb un ampli ventall de productes químics: sabó per al cos, xampú, suavitzant, crema hidratant, maquillatge, desodorant, pasta de dents… La pell és l’òrgan més gran del cos, i a través seu hi incorporem molts components que per acumulació poden resultar potencialment tòxics.

A l’hora d’escollir els productes, una opció és la cosmètica convencional que utilitza tots els químics legals necessaris (tot i que en algunes ocasions incorporen als envasos reclams publicitaris per associar-los a opcions més naturals). Una altra opció que tenim són marques que, tot i utilitzar síntesi química, la intenten minimitzar i aplicar molts principis naturals. I també hi ha marques que opten explícitament per minimitzar la toxicitat dels seus productes: d’aquesta oferta se’n sol dir Cosmètica Ecològica, Cosmètica Bio o Cosmètica Orgànica.

Aquesta oferta incorpora alguns valors afegits, com per exemple un llindar mínim d’ingredients naturals i procedents de l’agricultura ecològica; l’absència de derivats del petroli ni metalls pesants; l’absència d’ingredients genèticament modificats o disruptors hormonals; que no porten fragàncies, colorants ni conservants sintètics; que no han estat testats en animals; que no contenen micropartícules (amb gran impacte al medi marí), que els seus envasos o embalatges són biodegradables, reciclables o que es poden reomplir…

Desxifrar aquesta informació en el llistat d’ingredients pot ser feixuc i complicat. Com a consumidors ens podem guiar pels segells i les certificacions, que ens donen una seguretat a l’hora de saber què porta i què no porta aquell producte. Alguns dels que trobem de manera més comú a la cosmètica europea són: Ecolabel, Ecocert, Cosmebio, Natrue, BDIH, Demeter, Soilassociation, ICEA…

Cada segell garanteix criteris diferents, i cal recordar que sempre hi ha marques al mercat amb fórmules impecables des del punt de vista ecològic però que opten per no certificar els seus productes. També hi ha qui aposta directament pel corrent “Do-It-Yourself” i elabora personalment els seus preparats a base del que es coneix com a “Cosmètica Natural”.

Sigui com sigui, precisament perquè som molts els que ho fem, i perquè ho fem quotidianament, els impactes generats tant al nostre cos com al nostre entorn s’acumulen. I la millor opció, per tant, és que siguem consumidors responsables minimitzant els riscos tant com puguem. Perquè té poc sentit exposar-nos a ingredients potencialment perjudicials per al nostre benestar, a través de productes pensats justament per cuidar-nos. – MARIA CALVO.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *