Com podem saber que una adolescent pateix violència de gènere?

La violència de gènere avui és un fet normalitzat entre els joves. Segons el Baròmetre 2017 del Proyecto Scopio, elaborat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, el 27,4% dels joves d’entre 15 i 29 anys creu que la violència de gènere és «una conducta normal» dins d’una parella. I el 52,6% de les adolescents pensa que en una relació l’home ha de protegir la dona, percentatge que puja al 67% en el cas d’ells.

Però encara hi ha una altra dada preocupant: aquests dos darrers anys la idea que no té res d’estrany mirar el mòbil de la parella quan et sembla que t’enganya ha passat del 14,5% (2017) al 16,5% (2019). Aquesta xifra és important perquè segons els experts la violència de gènere comença amb comportaments com el control de la parella i els intents d’aïllament respecte a la família i els amics, seguits d’insults i humiliacions continuats.

També recorden que la violència contra les noies adolescents acostuma a passar desapercebuda en el seu entorn perquè no sol ser violència física o sexual severa. Per això molts pares es pregunten: com detectar la violència de gènere? “L’important és que els pares i les mares estiguin especialment atents als canvis de l’adolescent, tant en l’estat anímic com en els patrons del dia a dia”, adverteix assenyala Alazne Aizpitarte Gorrotxategi, doctora en Psicologia, investigadora i professora del grau de Criminologia dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC.

Per exemple, poden ser senyals d’alarma que la filla estigui en un estat de nerviosisme i alerta constant, que pateixi de mals de cap, de dolors musculars o d’insomni, que deixi de sortir amb els amics, que es mostri molt reservada, que esquivi els moments de convivència familiar, que deixi de fer activitats, que li costi concentrar-se, que estigui trista i poruga o mostri indicis de consum de drogues i alcohol.

Aquests indicis també poden atribuir-se a altres situacions, per exemple el bullying, però davant el dubte sempre és bo parlar primer amb els amics. “Ells són els que realment ocupen el lloc privilegiat per a la detecció d’aquests casos per això, una de les recomanacions per als pares i les mares és que parlin amb el cercle d’amistats íntimes de la seva filla i que intentin ajudar-la per mitjà d’ells”, assegura l’experta.

I, a part, buscar informació de centres i serveis especialitzats en violència de gènere en els quals et puguis assessorar per a tenir una orientació de com cal actuar. Pel que fa a la manera de prevenir la violència de gènere en adolescents, els especialistes insisteixen en la necessitat d’abordar la situació des de la infància. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *