Les ciutats amigues de les persones grans

Mataró és el darrer municipi que s’acaba d’adherir al projecte “Ciutats Amigues de les persones grans”, un projecte promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per impulsar polítiques d’envelliment actiu que aborden l’envelliment i les diferents generacions, entre elles les de les actuals persones grans.

La capital del Maresme segueix així els passos d’altres municipis com Manresa, Vic o Igualada que ja formen part de la iniciativa. Es tracta de ciutats preocupades per l’envelliment de la població, que obliga a fer un canvi de mentalitat i de maneres d’actuar de la societat i les administracions.

Tal i com indica l’OMS, les ciutats han d’adaptar el seu entorn i el seus serveis perquè les persones grans visquin amb seguretat, mantinguin la seva salut i participin en la vida de la ciutat. Una ciutat amiga de la gent gran és una ciutat per a totes les edats.

El projecte té com a objectiu treballar conjuntament amb la ciutadania per aconseguir un entorn que fomenti l’envelliment actiu de la població. Per això es requereix tant la participació de les persones grans i dels governs locals.

Per una banda, es basa en la participació de les persones grans en el diagnòstic de les condicions de la ciutat i en les fases posteriors del disseny i la implementació del pla d’acció. Per altra banda, el projecte requereix el compromís del govern local tant pel que fa a la planificació dels serveis municipals com per la seva funció com a promotor i impulsor de la cooperació amb organitzacions de tot tipus.

Tots els municipis que participen del projecte es poden beneficiar, al mateix temps, de la tasca i l’experiència conjunta de totes les ciutats que formen part del projecte, ja que es produeix un intercanvi de bones practiques.

La iniciativa va néixer com a projecte pilot al 2005, liderat per Alex Kalache, director del Programa Cicle de vida i Envelliment de la OMS. Durant aquell any i el següent es va procedir a documentar de forma sistemàtica les pràctiques de 33 ciutats situades a 22 països del món.

Sant Sebastià va ser la primera ciutat d’Espanya membre de la xarxa i Barcelona va ser la primera de les ciutats catalanes que es van sumar a la iniciativa. – REDACCIÓ

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *