Carlos Martin Beristain busca la veritat sobre els 43 estudiants desapareguts a Mèxic

Carlos Martin
La nit del 26 al 27 de setembre de 2014, 43 estudiants de l’Escola Normal de Ayotzinapa, a l’estat de Guerrero de Mèxic,van desaparèixer i sis persones més van ser assassinades,tres d’elles estudiants. Set mesos més tard d’aquests fets es creava el Grupo Interdisciplinario de Expertos Interdependientes (GIEI), un comitè de juristes i metges enfocat a realitzar una investigació paral·lela per esclarir els fets, donar atenció a les víctimes i fer avançar la investigació.

El metge, doctor en psicologia i veterà investigador en violacions de drets humans a Amèrica Llatina, Carlos Martín Beristain, membre del GIEI, va presentar ahir a la seu de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) el llibre El tiempo de Ayotzinapa (Ed. Foca), una crònica de l’evolució dels treballs que durant dos períodes de sis mesos cada un el grup va fer en el terreny, les conclusions dels dos informes publicats i els entrebancs que van tenir per intentar assolir la veritat.

Martin Beristain, malgrat va advertir que la feina del GIEI “no és denunciar, sinó fer avançar una investigació”, va deixar clar que no estem davant d’un cas de “segrest, sinó de desaparició forçada portat a terme per agents de l’estat” com a resultat “d’un gran operatiu”. Aquest defensor dels drets humans basc també va negar la versió oficial dels fets, la qual assegurava que els estudiants van ser confosos amb narcotraficants.

“Els joves van ser seguits durant dues hores abans d’arribar a la ciutat, els autobusos en que viatjaven van ser aturats i crivellats a trets a un carrer estret, una ratonera”, va explicar. El metge també va detallar com el GIEI durant aquests temps ha intentat contrarestar una investigació prèvia “poc objectiva”, manipulada, gens lògica i plena de contradiccions, la qual cosa ha fet que fos desprestigiat per alguns mitjans de comunicació mexicans.

Aquesta nova investigació, però, s’ha fet científicament, amb peritatges i gràcies als testimonis i els familiars dels desapareguts, que ignorats per l’administració del país, demanen saber la veritat: “La primera vegada que ens vam reunir amb els pares dels estudiants a l’escola d’Ayotzinapa ens van demanar tres coses: digueu-nos sempre la veritat, només tenim confiança amb vosaltres i, sisplau, no us vengueu. Amb vint anys d’experiència mai abans ningú ens havia dit una cosa així”.

Martin Beristain no va voler acabar l’acte de presentació d’aquest llibre sense una paraules d’esperança. “Mèxic no aguantarà un altre sexenni igual, necessita una transformació i això passa per trencar la impunitat que existeix en aquest país; però no estem condemnats a la impotència!”. – MARIA COLL.

llibre martin beristain

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *