Encara hi ha bullying i insults homòfobs a les escoles

Segons un estudi de Stonewall, l’organització benèfica per a les persones LGTB del Regne Unit, la meitat dels alumnes escolten insults homòfobs amb freqüència a l’escola. 

L’estudi senyala que el quaranta per cent dels alumnes mai han tractat la temàtica LGTB a les aules i, de fet, gairebé la meitat dels alumnes (un quaranta-cinc per cent) són víctimes de bullying a l’escola.

La professora d’Estudis de Psicologia i ciències de l’Educació per la UOC, Sylvie Pérez assegura que aquesta situació té conseqüències negatives, ja que l’alumne percep que “tot el que està rebent entorn de l’homosexualitat és negatiu i menyspreable” i, conseqüentment, s’interioritza l’homofòbia. De fet, en el cas del Regne Unit, més de quatre de cada cinc joves trans s’han intentat suïcidar.

A Espanya, l’Observatori Espanyol contra la LGTBIfòbia va alertar que en els últims quaranta-cinc anys que les xifres de suïcidi han augmentat un seixanta per cent. Això es tradueix que, de mitja, cada any cinquanta joves LGTB se suïciden a l’any i nou-cents cinquanta ho intenten, segons apunta Paco Ramírez, director de l’Observatori. De fet, avui dia, les taxes de mortalitat per suïcidi a Espanya són la segona causa de mort entre els joves després dels accidents de tràfic. Un efecte, segons el director, d’aquesta “xacra silenciosa” dels joves que representen.

Educació i sensibilització per solucionar-ho
Tot i que encara queda molt per treballar, internet i les xarxes socials han servit per ajudar als alumnes a entendre més sobre la seva orientació sexual i/o identitat de gènere. Seguint aquesta línia, l’estudi del Col·lectiu LGTB+ de la Comunitat de Madrid del 2019 assegura que el vuitanta-nou per cent dels alumnes es mostra “en desacord amb el fet que orientació sexual s’hagi d’amagar” o que les famílies homoparentals són igual de “vàlides” que la resta.

Aquesta visió és deguda al fet que cada vegada hi hagi més models a la societat d’èxit personal i de persones que, obertament, es declaren LGTBI. Tanmateix, continua essent fonamental el paper dels professors a les escoles i la família, com a agents educatius, els quals són clau per evitar situacions discriminatòries derivades de l’orientació sexual.

Diversos experts assenyalen que una manera per introduir aquesta temàtica a les aules és mitjançant l’ús de pel·lícules i sèries LGTBI com a excusa per a la diversitat sexual. 

Donat que, cal tenir en compte que per a la societat, l’educació és el mitjà per transmetre i, al mateix temps, renovar la cultura i els valors que la sustenten per així fomentar una convivència democràtica així com el respecte a les diferències individuals per tal d’assolir una cohesió social. Això no obstant, de moment, el percentatge d’alumnes que manifesten la seva condició sexual és baix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *