‘Blau’, el conte que denuncia els morts a la Mediterrània

Els protagonistes literaris de ‘Blau. Què amaga l’horitzó?’ són en Pau i l’Estel, dos nens que coneixen un ser que construeix rèpliques del fons del amb les escombraries que es va trobant i que els cantarà una cançó sobre els desapareguts a la mar Mediterrània. Però les autores del llibre, la Laia Roca i la Mònica Ortega, esperen que el veritable protagonista del llibre sigui el lector, els nens i nenes del darrer cicle de primària. “Si volem que els infants siguin els líders del canvi, els hem de convertir en persones empàtiques i no poden quedar-se d’esquena a les realitats de la vida”, assegura Roca.

La història del conte genera tres tipus de denúncies. La primera se centra en denunciar les morts que no cessen al Mediterrani. La segona reivindica el dret a la memòria de les persones mortes perquè no siguin oblidades. “El nostre silenci és la seva mort permanent, els refugiats demanen no ser oblidats”, explica l’escriptora. I, finalment, el llibre recorda les tones de brutícia que llencem al mar.

Malgrat tots tres són temes crus per fer reflexionar a la mainada, Roca afirma que “el llibre no és trist, sinó molt bonic”; especialment gràcies a la història, però sobretot als dibuixos de Gemma Aguasca. I insisteix: “Els nens tenen preguntes sobre temes que de vegades els grans no gosem preguntar-nos i per això volem que a través d’aquesta història s’obrin espais de diàleg”.

El llibre es ven acompanyat d’una guia didàctica elaborada per Open Arms, l’ONG a la qual també es destinen els beneficis de la venda d’aquesta publicació. “ ‘Blau’ està pensat perquè el nen o nena el llegeixi acompanyat per un adult ja que també vol apel·lar a la responsabilitat dels pares: si nosaltres mateixos no canviem és molt difícil que el missatge arribi als nostres fills”, explica Laia Roca.

Qui vulgui comprar ‘Blau’, que ha estat possible gràcies a una iniciativa de crowdfunding, el trobarà a múltiples llibreries de Catalunya, entre les quals, l’Espai Contrabandos (Barcelona), Racó de les Paraules (Sant Joan de Vilatorrada), Muntanya de llibres (Vic), Gralla (Granollers), Geli (Girona), La Ciutat Invisible (Barcelona), Taifa (Barcelona) i Pol·len edicions (Barcelona).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *