Bauman crida a la interdependència i a l’hospitalitat

bauman3
El prestigiós sociòleg Zygmunt Bauman (Poznan, 1925), autor de la teoria de la societat líquida, acaba de publicar un assaig sobre el drama dels refugiats en el qual fa una crisi a la interdependència com a espècie a l’hospitalitat.

Sota el títol de Desconeguts a la porta de casa (Ed. Arcàdia), el sociòleg assegura que l’arribada d’una onada migratòria tant gran ha provocat “pànic moral” entre els ciutadans europeus que l’han vist, amplificada pels mitjans de comunicació,  com una amenaçada al seu benestar.

I, davant d’aquesta situació Bauman, que va haver d’exiliar-se de Polònia en els anys seixanta, reclama assumir la nostra interdependència com a espècie i construir ponts que ens permetin viure junts de forma solidària i cooperativa. En definitiva, demana que seguem hospitalitaris, perquè com deia Kant, l’hospitalitat no és una qüestió de filantropia, sinó un dret.

Així, doncs, la recepta del sociòleg davant d’aquesta crisi de llarga durada és clara: hospitalitat.  “L’hospitalitat significa el dret d’un estranger a no ser tractat com un enemic quan arriba a la terra d’un altre […]. Mentre l’estranger ocupi el seu lloc pacíficament, l’altre no pot tractar-lo amb hostilitat”, escriu. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *