Barcelona i Manresa tindran els dos primers supermercats cooperatius de Catalunya

Roda de premsa de la presentació dels dos supermercats cooperatius.

Barcelona i Manresa tindran el proper 2020 els dos primers supermercats cooperatius de Catalunya, centres sense ànim de lucre que seran gestionats pels seus propis clients. Juntament amb dos més que també estan en procés de gestació a Madrid seran els primers d’aquest model que obriran a l’Estat espanyol.

Els dos supermercats catalans, encara sense ubicació confirmada, segueixen l’exitós model del Park Slope Foof Co-op obert a Nova York el 1973, el qual actualment compte amb 200.000 socis, però també d’altres supermercats d’aquest estil que  ja funcionen en ciutats com París, Montpeller o Brussel·les.

En tots ells els socis treballen tres hores al mes en el projecte, la qual cosa permet reduir considerablement els marges i oferir uns preus molt més assequibles per a una alimentació de qualitat -preferiblement ecològica- i de proximitat que aporten altres models comercials. Així, doncs, “el consumidor és propietari, treballador i client alhora”, explica Núria Vega, del Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona.

Les dues entitats s’han constituït com a cooperatives integrals, és a dir, agrupen consumidors però també altres cooperatives que han apostat pel projecte i que també oferiran serveis al supermercat. En el cas de Barcelona, L’Economat Social de Sants i el Menjador Ca la Rosa de la Sagrera, i en el de Manresa, Frescoop-Mengem Bages i Cal Cases.

Fins ara tant a Barcelona com a Manresa existien petites botigues cooperativistes agroecològiques, però amb aquests supermercats es vol fer un salt endavant en el sistema, sense perjudicar els comerços ja existents. La idea és que a partir d’ara el consumidor pugui fer tota la seva compra en el supermercat, no només d’alimentació, sinó també de productes de la llar o d’higiene personal.

Els dos supermercats ja han obert  les campanyes de captació de socis. Es vol arribar a l’obertura (que Manresa calcula fer durant el segon trimestre de 2020 i Barcelona a finals d’any) amb una base social important. La quota inicial que es paga a Manresa és de 50 euros, i a Barcelona, de 90. En cas que es deixi de ser soci, la quota es retorna. Si esteu interessats us podeu fer socis a les pàgines web (foodcoopbcn.cat i supercoopmanresa.cat). – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *