Barcelona homenatja els 8.373 morts de Srebrenica

A la matinada de l’11 de juliol de 1995, una columna de milicians de l’autoproclamada República Srpska comandats pel General Ratko Mladic, va ocupar Srebrenica, ciutat declarada enclavament segur per les Nacions Unides i fins llavors controlat per les forces lleials al govern de Sarajevo.

Les forces serbobòsnies van demanar als cascos blaus holandesos que abandonessin el lloc i el quarter general de Potocari on s’havien establert. Les dones i els nens van ser obligats a agafar a peu la ruta de Tuzla, mentre que els homes, grans i joves, van romandre a la població. Posteriorment un llistat de 8.373 homes es varen donar per desapareguts.

L’any 2013 l’estat holandès va ser condemnat per negligència. Tres caps de la milícia serbobosnia van ser declarats culpables de genocidi i estan empresonats amb penes de 30 anys. En canvi, el General Mladic continua empresonat sense condemna.

Han passat vint anys d’aquells fets i aquest dissabte, a Barcelona, els 8.373 homes morts a Srebrenica seran recordats un per un. L’acte Les veus d’Srebrenica, organitzat per la nova entitat Districte11, se celebrarà a la plaça Comercial nº12, just davant del Born Centre Cultural. Des de les 10.30h del mati i fins a les 20.30h del vespre es diran tots els noms dels homes que van morir aquell dia i que fins al moment han pogut ser trobats i identificats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *