Barcelona celebra demà el primer Mercat de la Terra

Demà. 13 de juny, Barcelona donarà el tret de sortida al primer Mercat de la Terra de la ciutat, al parc de les Tres Xemeneies, a la part baixa del Paral•lel al barri del Poble-sec. Es tracta de la primera d’una sèrie de proves pilot per tal de consolidar aquest tipus de mercats a la ciutat, una iniciativa que aquest moviment persegueix des de fa gairebé vuit anys.

Els Mercats de la Terra són una xarxa internacional de mercats de pagesos que comercialitzen únicament amb aliments bons nets i justos, és a dir, basats en els aliments locals de bona qualitat, de temporada, obtinguts amb processos tradicionals respectuosos amb el medi ambient i el treball de la terra, i que tinguin un preu just, tant per qui els compra com per qui els produeix.

Segons explica Chiara Bombardi, una de les promotores d’aquesta iniciativa, “en aquest tipus de mercat els venedors han de ser petits productors i no hi pot haver revenda, encara que no es demana cap tipus de certificació”. Molta gent creu que millor qualitat també significa un preu més alt, però Bombardi nega aquesta premissa. “Quan escurces la distància entre el productor i el distribuir no solament augmenta la qualitat del producte sinó que també baixa el preu, perquè hi ha menys intermediaris”, assegura.

Al llarg d’aquests darrers anys Slow Food Barcelona ha organitzat Mercats de la Terra ocasionals, com el de la Fira per la Terra, el de la Fira de Sant Ponç o el mercats del pagès mensuals organitzats per la Xarxa de Consum Solidari. L’objectiu, però, és aconseguir un Mercat de la Terra permanent com ja està implantat a Itàlia o altres llocs del món, organitzat d’una manera regular i que sigui replicable a la majoria de barris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *