Barcelona, capital mundial de les economies transformadores

Barcelona reunirà més de 10.000 persones dels 5 continents en el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores que s’hi celebrarà l’any 2020. L’esdeveniment, que comptarà amb la presència d’iniciatives del conjunt del territori català, aplegarà totes aquelles iniciatives a nivell mundial que estan construint una alternativa real al sistema econòmic i financer actual.

El Fòrum pretén involucrar i animar el diàleg entre institucions públiques (sobretot a nivell municipal i regional), amb la perspectiva de co-construir polítiques públiques que fomentin formes més humanes d’entendre l’economia.

Els organitzadors també s’han fixat com a objectiu marcar una nova agenda mundial des de les iniciatives que volen transformar l’economia i provocar dinàmiques de confluència entre diferents moviments socials a escala mundial.

Es farà a Barcelona aprofitant que  Catalunya és un referent mundial del cooperativisme i l’economia solidària, amb una història marcada per les lluites socials.

Segons l’Informe de l’Economia Social i Solidària 2015, Barcelona compta amb més de 4.700 iniciatives socioeconòmiques que s’emmarquen dins de l’economia social i solidària, una xifra que representa quasi el 3% de les empreses de la ciutat i el 8% de la ocupació barcelonina. Pel que fa a Catalunya, l’economia social i solidària a ocupa aproximadament al 10 % de la població activa, aporta el 8 % del PIB del país i agrupa a unes 60.000 entitats que, associen i presten atenció a uns 5 milions de persones.

Economies del canvi

Barcelona es convertirà així en la capital mundial de les anomenades economies del canvi, des dels eixos de les Economies Feministes i amb perspectiva de Gènere; el Moviment Agroecològic i de Sobirania Alimentària; els Comuns naturals, urbans i digitals; l’Economia Social i Solidària, incloent el comerç just i el cooperativisme i les Finances Ètiques i Solidàries.

El Fòrum tindrà lloc la primavera del 2020 però abans, al 2019, es farà una primera trobada de confluència. Consistirà en una trobada de 3 dies amb representants de xarxes i moviments socials – així com grups de recerca universitaris i membres del municipalisme – que plantegin formes alternatives d’entendre l’economia. Aquest esdeveniment, on participaran unes 500 persones, servirà de reescalfament de cara a la celebració del Fòrum del 2020 i permetrà fixar objectius per tal de preparar el terreny a nivell internacional.

Al 2020 tindrà lloc el Fòrum Social, que es farà amb l’objectiu de fixar una nova agenda mundial, amb compromisos col·lectius i acords concrets, tot assegurant la continuïtat del moviment. Es preveu una setmana de xerrades i assemblees generals que interconnectin els cinc eixos mencionats, però també una rica programació cultural que involucri a la població local i a les iniciatives transformadores de Barcelona i Catalunya.

El Fòrum Social neix de la iniciativa de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) i la xarxa internacional d’economia solidària RIPESS, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Departament Treball, Afers Socials i Famílies i de l’Ajuntament de Barcelona.  – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *