Avions que no van enlloc

Un dels sectors afectats per aquesta pandèmia són els viatges: les passades vacances la majoria ens hem quedat a casa o hem fet sortides de proximitat. Però no tothom ha volgut renunciar als vols d’avió. De fet, hi ha qui ha trobat en la pandèmia l’oportunitat d’oferir una nova experiència que explota la nostàlgia. Es tracta dels anomenats vols panoràmics, altrament coneguts com els vols que no van enlloc. Aquests vols, que duren unes poques hores, surten i aterren al mateix lloc, i permeten reviure per una estona la sensació d’anar de viatge. A més, la majoria ofereixen a bord serveis de luxe com a valor afegit, ja sigui la degustació de menús locals, cocktails o regals.

Aquesta nova tendència mereix un anàlisi des del punt de vista dels valors. Pel que fa als valors positius, les persones que ho han provat expliquen que d’aquesta manera han pogut reviure la satisfacció de la pròpia experiència del viatge. Sílvia Sumell, psicòloga i professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, afirma que quan enyorem una experiència tornar-la a viure ens fa sentir més bé. “El fet d’agafar un avió, encara que sigui per fer una volta i tornar al mateix lloc, ens fa sentir lliures i experimentar plaer, si ja era una activitat que ens resultava gratificant abans”, diu Sumell.

Però, òbviament, aquests vols tenen un revers molt més negatiu: l’impacte mediambiental. Els vols comercials es consideren un dels mitjans de transport que més contaminen. De fet, ja hi ha qui ha decidit renunciar a volar si pot viatjar amb altres mitjans més ecològics. El concepte flygskam fa referència a la “vergonya de volar” derivat de la presa de consciència ecològica. Tots recordem la jove Greta Thunberg viatjant en vaixell als Estats Units.

En els darrers anys s’havien fet alguns avenços, i les companyies aèries havien començat a reduir trajectes curts que es poden fer en tren o d’altres mitjans. Per això sorprèn que ara recorrin a aquests vols totalment innecessaris. Per respondre a aquestes crítiques, algunes companyies s’estan plantejant compensacions de carboni per disminuir-ne l’impacte o l’ús d’avions que produeixin menys emissions.
Tampoc podem oblidar que l’aturada de l’activitat a causa de la pandèmia està abocant a les companyies al tancament i a l’atur a moltes persones del sector. Els vols de consolació poden servir per pal·liar aquesta situació.

On es fan els vols panoràmics?

La majoria de companyies que han posat en marxa aquest servei són orientals: la Royal Brunei Airlines (Brunei), EVA Air (Taiwan), All Nippon Airways (Japó) o Qantas (Austràlia). A Espanya aquesta alternativa de moment no es contempla. Pablo Díaz, professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC i expert en turisme, assenyala que “la companyia que la dugui a terme ha de mesurar molt l’impacte positiu que tindrà per la repercussió en els mitjans, pels ingressos dels vols i per la reactivació d’avions immobilitzats, enfront de la possible mala imatge per pràctiques excèntriques i contaminants”.

Aquesta secció té el suport de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *