Arcadi Oliveres: “La UE ha esdevingut un organisme impresentable”


En motiu dels 50 anys de la fundació de l’entitat Justícia i Pau -per commemorar aquest aniversari 31 comissions de diversos països es trobaran a Taizé (França) del 22 al 24 de setembre-, aquesta setmana el programa de ràdio ‘Valors a l’alça’ (La Xarxa) ha entrevistat Arcadi Oliveres, durant 13 anys president de l’entitat i destacat activista a favor de la pau i els drets humans.

En aquesta conversa, Oliveres s’ha mostrat especialment crític  amb la monarquia i Europa. “La monarquia no hauria d’existir perquè és un concepte que va contra la Declaració dels Drets Humans”, ha assegurat l’expresident de Justícia i Pau. Però, a més, ha denunciat els monarques borbons com a principals venedors d’armes de l’estat espanyol i ha justificat els xiulets que van rebre a la manifestació contra els atemptats de Barcelona i Cambrils. “No podem vendre armes i després criticar els actes que es fan amb elles; no podem ser tan hipòcrites”, ha afegit.

Respecte Europa, l’economista tampoc s’ha estalviat desaprovacions: “La UE ha esdevingut un organisme impresentable; un organisme no demòcrata, imperialista i que només genera desequilibris enormes”. Diferències socials, que segons Oliveres, es podrien combatre amb un canvi de sistema econòmic. “Hem de treure el capitalisme immediatament del nostre pensament, ja que mata milions de gent de fam i genera uns desequilibris enormes”, ha declarat. En conclusió, un sistema econòmic que no contribueix a la pau: “La pau és un bé de segon nivell i, per tant, demana respecte als drets humans, justícia social i desenvolupament dels pobles”.

Finalment, respecte les notícies que arriben de Corea del Nord i que demostren un augment mundial de la militarització, l’expresident de Justícia i Pau ha alertat que aquest país asiàtic “ens ha de preocupar, però molt més Estats units, que tenen un arsenal cinc-centes vegades superior”. – M.COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *