“Per a ser autosuficients, calen trenta mil donacions de plasma”

El Banc de Sang és l’entitat responsable de les donacions de plasma a Catalunya. Des de fa un mesos que fan una crida a la ciutadania per aconseguir nous receptors, ja que el nostre país en aquest moment és “deficitari”. En parlem amb Anna Millan, directora assistencial de l’entitat.

Des del Banc de Sang heu anat ressaltant els últims mesos la importància de la donació de plasma. Quina utilitat té el plasma?

Utilitzem el plasma bàsicament per a dues coses. En primer lloc, per a fer transfusions. Hi ha persones amb problemes de coagulació que necessiten transfusions de plasma. Per exemple, persones que pateixen grans cremades o accidents greus i a qui la transfusió de plasma els ajuda a aturar les hemorràgies i recuperar el volum sanguini. I, en segon lloc, sobretot necessitem el plasma per obtenir uns medicaments que es diuen “hemoderivats”, que només es poden obtenir de la sang d’altres persones. Aquests medicaments són vitals per a malalts amb problemes de coagulació de la sang. I en això Catalunya és deficitària. 

Si Catalunya és deficitària, com s’aconsegueixen aquests medicaments?

S’importen d’altres països. El nostre objectiu, però, és caminar cap a l’autosuficiència d’aquests medicaments i augmentar les donacions de plasma.

Què és el plasma?

És un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55 per cent del volum total de la sang. S’hi troben suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90 per cent), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes, que vetllen pel bon funcionament del nostre organisme, entre les quals destaquen les següents: les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions; els factors de coagulació, que són responsables, juntament amb les plaquetes, d’aturar la sagnia quan ens tallem;  i l’albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs i els porta fins als teixits. Dels cinc litres de sang que té de mitjana una persona de setanta quilos, uns tres litres són de plasma.

I com és la donació de plasma? Igual que la sang?

La donació de plasma es fa a través d’una punxada, igual que la donació de sang, però en aquest cas el donant està connectat a una màquina que separa el plasma de la resta de components de la sang. És un procés que dura uns 45 minuts.

Quins són els requisits per a ser un donant de plasma?

Són els mateixos que per a la donació de sang. Cal tenir entre divuit i setanta anys, pesar més de cinquanta quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. Amb l’avantatge que la donació de plasma la pots fer més sovint, ja que et tornen les cèl·lules i la part líquida la recuperes de seguida. 

Durant els mesos de confinament, vau sol·licitar donants de plasma que haguessin passat la covid-19. Quin benefici se n’extreu d’aquest tipus de plasma?

Demanem plasma de malalts de covid-19 perquè en el seu plasma hi ha defenses contra el virus. I en alguns casos s’ha comprovat que, en els malalts de coronavirus, pot ajudar a no agreujar la malaltia.  Així doncs, hem fet una crida als donants malalts de covid-19 que s’han recuperat perquè s’apuntin a la pàgina web i facin la donació de plasma convalescent. És així com anomenem aquest tipus de donació. 

Quantes donacions es necessiten a l’any per a cobrir les necessitats dels pacients dels hospitals a Catalunya?

Actualment, a Catalunya, es fan al voltant d’unes vint mil donacions de plasma, però calculem que l’autosuficiència en immunoglobulines estaria al voltant de les cinquanta mil. Tenim un índex de donació de plasma prou important, i ja hi ha gent que fa donacions de plasma més d’un cop a l’any. Aquest 2021, però, volem fidelitzar el donant que va contactar amb nosaltres arran de la pandèmia perquè segueixi sent-ho també quan aquesta passi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *