Anem amb els pastors i la Xisqueta a la muntanya

XISQUETA
L’any 2009, amb l’objectiu de pagar un preu just per la llana d’ovelles de raça Xisqueta d’un seguit de pastors i pastores que encara conserven aquesta raça i al mateix temps revaloritzar aquest producte típic de l’Alt Pirineu català, un grup de pastors, dissenyadors i artesans del Pallars es van unir entorn de l’Associació Obrador Xisqueta.

Durant aquests darrera anys el projecte ha crescut, ja dominen tot el procés – comprar, transformar i fer una venda directa de productes fets amb 100% pura llana verge – i, fins i tot, entorn la Xisqueta han aconseguit crear una marca pròpia que abarca un ampli ventall de productes de disseny exclusiu (jerseis, llums, coixins, roba per la llar…) que es poden comprar online.

L’èxit d’aquesta proposta, segons explica la Mariona Lloret, tècnica de l’Associació Obrador Xisqueta, és “fer les coses des del cor i sempre estar molt atent a les necessitats del nostre voltant” però, sobretot, quan s’aposta pel consum responsable, “valorar d’on venen les coses i ser conscients del poder que tenim nosaltres per canviar-les”. Una proposta col·laborativa que ja ha obtingut diversos premis.

Un estiu d’experiències

I si vols conèixer de més a prop aquesta iniciativa i els valors que defensen –  els productes autòctons i velles professions, com  la feina de pastor o d’artesà- han organitzat per aquest estiu tres experiències autèntiques entorn els pastors, els ramats i aquest tipus de llana. En primer lloc, “Anem amb els pastors a la muntanya!”, una sortida al peu del Montsent de Pallars (a més de 2.000 metres d’alçada) per veure com condueix un pastor un ramat de més de 5.000 caps.

Una segona possibilitat és descobrir “Com treballa la llana una artesana?”, fent una visita al Taller Tèxtil de la Lina, artesana de l’Associació Obrador Xisqueta, ubicat a les Masies de Llaràs (Baix Pallars), i un petit taller de filat de la llana (amb fus i filosa) i tints naturals. I, finalment, un taller de feltre a la Caravana Xisqueta, en què els visitants poden acompanyar el pastor a buscar el ramat al prat i tancar-lo al corral. Propostes d’estiu originals, en plena natura i plenes de valors. – QUERALT FLOTATS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *