Aina Fernàndez: “Necessitem la tecnologia, però no la controlem”

libres-o-vasallos-el-dilema-digital

Aina Fernàndez, coautora juntament amb Albert Garcia del llibre “Lliures o vassalls? El dilema digital” (Ed. El Viejo Topo) assegura que només depèn de nosaltres la resposta a la pregunta que apareix a la portada de l’obra.“Encara no tenim clar si som lliures o vassalls de la tecnologia; en tot cas, dependrà de nosaltres com siguem en un futur, perquè la tecnologia és una eina que podem utilitzar-la de maneres molt diverses”, opina.

Ara bé, reconeix que d’entrada “érem molt optimistes, però cada cop ho som menys” i per aquest motiu el llibre “incita a l’acció, perquè si no la resposta acabarà sent que som vassalls de la tecnologia”. De fet, no es tracta d’un llibre contra la tecnologia, sinó una aposta per l’apoderament dels ciutadans respecte la tecnologia.

En aquest sentit, de tots els aspectes positius de la tecnologia, aquesta doctora en comunicació digital i professora universitària del Tecnocampus- UPF defensa especialment aquells vinculats als moviments socials: “La tecnologia ha afavorit l’accés al coneixement de molta gent, per exemple a l’Àfrica. De manera que coses bones sí que en té, però això no ens ha de fer perdre el nord ni perdre de vista que també en té de dolentes i que cal controlar-les, vigilar-les i intentar canviar-les”.

Fernàndez afirma que la societat dona l’esquena a la tecnologia: “Ens trobem que necessitem una cosa, però que aquesta no la controlem”. Per això, els autors del llibre fan diverses propostes concretes, per exemple, que l’usuari conegui “la tecnologia per dins”.

A més, també proposen coses a favor de la “bona tecnologia” i demanen que els ciutadans es facin responsables de la tecnologia que consumeixen. “Hem de contemplar que no tota la tecnologia està feta igual: n’hi ha que es fa a països on es vulneren els drets humans i n’hi ha que no”, afirma la doctora en comunicació. – SANDRA BALAGUÉ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *