“Abans d’imprimir aquest correu…”. Com podem estalviar tinta?

A l’era de la comunicació digital on som, moltes de les comunicacions van per via electrònica i sovint trobem un peu de pàgina que diu «abans d’imprimir aquest correu / document, pensa si és realment necessari”. Pressuposem que ja apliquem aquest principi de prevenció, i que ens trobem amb la necessitat d’imprimir. I situem-nos en les nostres impressions quotidianes: impressions puntuals i de volums limitats, que majoritàriament es fan amb impressores d’injecció de tinta líquida o làser.

Els estudis basats en l’anàlisi de l’impacte sobre l’escalfament global d’una impressora d’injecció de tinta al llarg de les diferents etapes del seu cicle de vida demostren que és en la seva fase d’ús quan es produeix el major impacte sobre l’escalfament global, contribuint-hi amb el 68% del total; aquest percentatge es desglossa en un 47% degut al paper (cal molta energia per fabricar-lo), un 11% pel cartutx i un 10% pel consum d’energia.

Així les coses, utilitzar paper reciclat de poc gramatge, imprimir per les dues cares del paper o imprimir diverses pàgines a la mateixa cara del full reduirà l’impacte del paper. Per estalviar energia procurarem no deixar la impressora en stand-by. Sobre els cartutxos de tinta líquida, podem utilitzar-ne de compatibles reomplerts però sobretot cal retornar sempre els envasos per tal que puguin ser reutilitzats o reciclats.

I pel que fa als consumibles, la tinta i el tòner, què podem fer per reduir-ne el consum i la contaminació associada? Podem imprimir en mode esborrany, però perdem qualitat i llegibilitat. Per això una empresa holandesa es va preguntar quanta tinta es pot eliminar d’una lletra sense perdre llegibilitat, i després de moltes proves “perforant” forats a les lletres, van acabar obtenint una tipografia que aconsegueix reduir fins a un 20% el consum de tinta o tòner a base d’introduir petits cercles dins de les lletres que no es veuen en pantalla ni són perceptibles pel nostre cervell.

L’han anomenat Ecofont, i és una tipografia de codi obert descarregable gratuïtament des del seu web http://www.ecofont.nl/. Al mateix web ofereixen llicències del seu programari homònim, que permet estalvis majors en tinta o tòner treballant amb els tipus de lletra més utilitzats (Arial, Calibri, Times New Roman, Verdana i Trebuchet MS) i només cal imprimir prement el botó de la variant Eco. Addicionalment permet estalviar paper imprimint sense imatges innecessàries, o imprimint només una petita selecció d’una llarga conversa de correu electrònic. Al web hi ha la calculadora d’estalvi econòmic en paper i cartutxos. – Text: Maria Calvo / Il·lustració: Visual Omelette.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *