A ‘Valors a l’alça’ ens preguntem ‘Per què serveix la filosofia avui?’


En motiu de la Marató Barcelona Pensa, que tindrà lloc a Barcelona el 16 de novembre, aquesta setmana al programa “Valors a l’alça”, un espai de La Xarxa de Comunicació Local, ens hem preguntat per què serveix la filosofia avui. I ho hem fet acompanyats de Jose Antonio Díez, coordinador d’aquest esdeveniment i professor de Filosofia de la Universitat de Barcelona.

Diez defensa que la filosofia “serveix per pensar aspectes de la societat que ens rodeja” i a la pràctica “adquirir una formació i una preparació que ens ajudi a ser més crítics i atents a l’hora d’actuar”, una qualitat molt necessària en un món cada vegada més complex. I, per això, qüestiona el poc interès que mostra l’administració vers l’educació en filosofia – en aquest moment ha deixat de assignatura obligatòria a les proves de Selectivitat-, una realitat que es contradiu amb l’augment de l’interès social per aquesta disciplina, com ho demostra el festival Barcelona Pensa, programes de televisió o noves publicacions.

Associació Alba i Coia Valls

En aquest mateix programa també hem arribat fins a Tàrrega per conèixer amb una mica més de detall la tasca de l’Associació Alba. El seu objectiu és l’ocupació de persones amb discapacitat i en risc d’exclusió. I, sobretot, conèixer dos dels seus grans projectes: el restaurant El Gat – inaugurat el 2005, actualment dóna feina a 15 persones i d’aquetes 7 tenen alguna discapacitat – i l’obrador de galetes artesanes El Rosal.

Seguidament, hem conversat amb l’escriptora Coia Valls, qui acaba de publicar ‘Si tu m’escoltes’ – darrer número de la col·lecció Emocions de l’editorial Comanegra-, una petita història sobre la importància del valor de l’empatia. I al final del programa, ens ha visitat una setmana més el psicoanalista Jordi Alcàsser amb les seves propostes familiars. En aquesta ocasió hem intentat esbrinar com aprenem i quins factors entren en joc en l’aprenentatge. – M. COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *