
Aquests fets han tingut lloc a Filipines, un país on el dret de sindicació sembla una utopia. Segons ha denunciat ara l’ONG Setem, el passat 6 de juny, 87 treballadors de l’empresa C&F Manufacturing Phils Corporation van ser acomiadats justament després de crear el sindicat Voice of C&F Mfg. Phils. Corp Workers, amb la finalitat de millorar les seves condicions laborals, ja que actualment treballen 12 hores al dia, 7 dies la setmana i per un sou de 7 euros al dia.
Malgrat es tracta d’uns empresa de propietat irlandesa i que produeix planxes de metall per grans multinacionals com ara IBM, APC Schneider Electric i EMC Corporation, entre d’altres, aquesta no contempla els mateixos drets per tots els seus treballadors. Malgrat l’argument de la direcció de la marca va ser una reducció de personal per motius econòmics, concretament de 87 treballadors fixes, curiosament 62 dels escollits eren membres i dirigents del novell sindicat.
Setem Catalunya, a més, denuncia que tres dies després, el 9 de juny, l’empresa va contractar 55 treballadors mitjançant empreses de treball temporal i en unes condicions encara més precàries que els empleats recentment acomiadats. De fet, aquesta no és la primera vegada que C&F Manufacturing Phils Corporation intenta frustrar la creació d’un sindicat. El febrer del 2016 ja va acomiadar deu treballadors que ho van intentar; el març del mateix any en van ser dos, i el maig 11 més, tots pel mateix motiu.
Davant d’aquestes agressions als drets laborals, els treballadors estan duent a terme, amb el suport d’ONG com Workers Assistance Center o SETEM, una protesta des del dia 2 d’agost, que consisteix en acampar i manifestar-se davant de l’empresa, 24 hores diàries, 7 dies a la setmana. Des d’aquest dia dormen i mengen a la intempèrie, en condicions precàries, especialment ara que és època de monsó a Filipines. La seva única demanda és ser readmesos a l’empresa i recuperar els seus llocs de treball.- REDACCIÓ.