Hi ha realitats que ens haurien de preocupar i aquesta és una. El 98% dels nois i noies catalans d’entre 10 i 15 anys fa servir internet i més del 65% té mòbil, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).
Ara bé, malgrat una de les principals preocupacions dels pares és que els fills vegin material no apte per internet, el 80% confessa que no ha explicat mai al seu fill que hi ha pàgines inapropiades per a ell, com revela l’Enquesta sobre hàbits d’ús i seguretat d’internet de menors i joves d’Espanya del Ministeri de l’Interior. I, doncs, com esperen educar els seus fills en el món de les noves tecnologies?
Així, doncs, davant aquest panorama, els experts com Josep María Tamarit, catedràtic de Dret Penal i director del Grau de Criminologia de la UOC, recorden que “s’ha de dialogar i arribar a pactes sobre el temps, els espais i els continguts” i, sobretot, parlar-los dels riscos que hi ha, tenint en compte que en general els joves tenen una percepció baixa del risc.
Per la seva banda, Mireia Cabero, professora de Psciologia de la UOC recorda que «els pares tenen la responsabilitat de fer que els fills puguin dur a terme de la manera més segura possible el creixement emocional». I Tamarit avisa que «els pares tenen el deure de protegir els fills menors d’edat i això comporta posar-los límits».
Algunes mesures
En aquest sentit es podem aplicar mesures restrictives, com són els sistemes de control parental que es poden instal·lar en els dispositius electrònics o els sistemes de filtratge que tenen les mateixes plataformes de contingut audiovisual a la carta, com YouTube, que limiten l’accés a alguns vídeos determinats que la plataforma considera que no són adequats per als infants.
De fet, el canal de vídeos ha creat una versió per a infants, YouTube Kids, adreçada a nens i nenes de fins a cinc anys, per mitjà de la qual les criatures no poden arribar a cap contingut que no sigui apropiat.
També se’ls hi pot negar-los l’accés a internet i retirar-los el mòbil o l’ordinador, o en poden regular l’ús, és a dir, fer que només els puguin utilitzar en un espai físic concret o durant un temps determinat. Ara bé, pel fet de voler protegir els fills, no tot s’hi val.
Tamarit recorda que els pares només poden exercir el control fins a l’edat de 18 anys i alerta que no estan autoritzats a mirar els mails i les comunicacions dels fills, perquè ells també tenen dret a la intimitat. «Un control desproporcionat, obsessiu i no respectuós de la intimitat del menor pot arribar a ser, fins i tot, una forma de maltractament», afegeix. – REDACCIÓ.