5.782 quilòmetres: de Síria a Alemanya amb cadira de rodes

Nujeen Mustafa somriu, fins i tot, en els moments més durs de la seva travessia cap a una Europa que l’ha acollida amb recel. Malgrat tenir 17 anys i moure’s amb una cadira de rodes va decidir fugir de la guerra de Síria i de la repressió dels islamistes i aconseguir arribar a Alemanya; un viatge de 13 mesos i 5.782 quilòmetres.

Un exemple de capacitat de superació, resiliència i d’optimisme vital que ha decidit publicar en forma de autobiografia sota el títol de “Nujeen”, editat a Espanya per l’editorial Harper Collins Ibérica, amb l’objectiu que la ciutadania canviï la seva forma de pensar respecte els refugiats i els vegi com a persones i no com a números.

De fet, la tragèdia de Nujeen va començar molt abans d’aquest viatge. A Síria ja era discriminada per ser de la minoria kurda i per tenir espasticitat a les extremitats, una malaltia del sistema nerviós que l’impedeix caminar. I quan la guerra va esclatar els seus pares van decidir que ella i la seva germana, Nasrine, marxessin a Alemanya, malgrat el cost del viatge, pagat a traficants de persones, era de 5.000 euros per cap.

L’odissea, van haver de creuar Turquia, Grècia, Macedònia, Sèrbia, Croàcia, Eslovènia i Àustria, va durar més d’un any. Finalment, però, la Nujeen ha arribat a Colònia, on hi viu el seu germà. Per primera vegada va a l’escola i metges especialistes la cuiden. Ara només desitja tornar a veure els seus pares, que la guerra acabi i, com explica en el llibre, contribuir a “fer un món millor”. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *