Serra (Acsar): “No es poden generar processos paral·lels d’acollida”

Reunió de les administracions i les entitats per coordinar l'acollida de refugiats.
Reunió de les administracions i les entitats per coordinar l’acollida de refugiats.


La Unió Europea acollirà finalment 120.000 refugiats entre aquest any i el que ve, tot i l’oposició d’Hongria, Txèquia, Eslovàquia i Romania. De moment, però només es donarà asil de forma immediata a 66.000 persones. D’aquest primer grup, Espanya n’acollirà 8.023 i Catalunya 1.200, que arribaran a partir de novembre.

Des de fa setmanes, les entitats expertes a Catalunya en temes de refugiats estan preparant conjuntament amb les administracions un pla d’acollida. Una d’aquestes entitats és la Fundació Acsar, membre de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats (refugiats.cat) i experta en aquesta tema.

Des d’Acsar, sobretot, s’ha volgut fer èmfasi en què es tracta d’una acollida de llarg termini i per això han demanat a les administracions que ofereixin als refugiats “una ajuda professional, especialitzada, integral i orientada a afavorir l’autonomia de les persones”, explica Pere Serra, tècnic de programes de la Fundació.

A més, també els hi han tret algunes idees del cap. “Els refugiats que venen ho fan per quedar-se i per això l’acollida en famílies no és recomanable”. Això no vol dir que la ciutadania no pugui ajudar d’altres maneres, ja sigui amb donacions, fent voluntariat lingüístic o monitoratge.

A més, des de la Fundació Acsar també es reclama que “no es generin dos processos paral·lels d’acollida”. “No podem oblida que actualment a Barcelona ja hi ha molts refugiats esperant la seva legalització i aquests estan en situació molt precària”, recorda Serra, per tant, un tracte preferent dels nouvinguts sirians podria generar confusió.

Finalment, des d’Acsar aprofiten l’ocasió per criticar la poca “corresponsabilitat” que ha mostrat l’Estat espanyol en aquest tema. “No pot ser que els països limítrofes amb Síria estiguin acollint milions de persones i nosaltres estiguem parlant d’un miler”, lamenta Serra.

Escolta l’entrevista sencera a:

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *